Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prouzročuju štetu

Divlje svinje dolaze do kuća i uništavaju livade: 'Sve smo pokušavali i ništa nismo riješili'

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/3
08.03.2021.
u 08:37

Posljednjih godina divlje svinje dolaze do samih kućnih vrata

Stanovnici Banovine obnavljaju kuće i gospodarske objekte, smješteni u kontejnerima nadaju se što skorijem početku obnove, no dio njih suočava se i s jednim drugim problemom. Poljoprivrednike muči problem divljih svinja koje im se već spuštaju do samih kuća te uništavaju livade i oranice.

– Sve smo pokušavali, ograđujemo silose, zovemo lovačka društva, radio, TV, i ništa nismo značajno riješili – rekao je Milan Šesto iz Vlahovića za HRT

– Kako je korona nastupila, oni nisu radili odstrel divljači, tako da svinje slobodno hodaju, nitko ne ide u lov, ništa se ne događa – rekao je Mirko Busić iz Starog Sela. 

Divlje svinje ne rade štetu samo u Sisačko-moslavačkoj županiji, ima ih posvuda. Ministarstvo je prošle godine zbog afričke svinjske kuge naredilo čak i veći odstrel svinja, ali toliko ih je da ljudi više ne znaju što će. 

Dalibor Eremija svoj je pašnjak kupio prije godinu dana. 

– Radi korone ne dolaze Austrijanci ni Talijani, to se ne tamani i svake dvije, tri godine moramo kupovati novu mehanizaciju – rekao je Eremija. 

Jedan od najvećih stočara u glinskom kraju svoju je farmu izgradio osamdesetih godina. Nebojša s ocem i majkom brine o pedesetak krava. Priljeve većinu mlijeka prerađuju u maloj sirani, višak predaju Vindiji. S prodajom, kažu, nemaju problema, sireve i vrhnje prodaju na kućnome pragu. No posljednjih godina i njima divlje svinje dolaze do samih kućnih vrata. 

– Prošle godine svinje su pojele dva hektara. Kada bi novčano preračunali, to je 30.000 kn štete koju nitko nije namirio i neće je namiriti – rekao je Nebojša Priljeva

Divljih svinja sve je više, oko toga se svi slažu. Raste i šteta, a rješenja nema, stoga se mnogi pitaju što će biti u budućnosti. 

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Komentara 7

GE
geler203
12:05 09.03.2021.

A jeste li probali puniti frižidere?

PU
paul-umpe
19:49 11.03.2021.

a pusnice im pune divljaci.koga oni levate

DU
Deleted user
10:37 08.03.2021.

Dovucite vi nju pod peku pa dok je još živa neka nožicama miješa krumpir da ne zagori!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije