Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Vrijednost građevinskih radova drastično porasla

Narudžbe u bližoj budućnosti osiguravaju solidan rast građevinske aktivnosti i pozitivnog doprinosa ukupnom gospodarskom rastu
06. prosinca 2019. u 17:37 0 komentara 688 prikaza
Građevina
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Vrijednost građevinskih radova koje su u Hrvatskoj izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem je tromjesečju porasla za 16,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi je istovremeno veća za 32,2 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ilustracija DZS: Građevinski radovi u siječnju porasli 6,8 posto na godišnjoj razini

Građevinski radovi u trećem su kvartalu bili ukupno vrijedni 6,66 milijardi kuna, od čega se 4,52 milijarde odnosi na radove izvedene s vlastitim radnicima, a 2,14 milijardi kuna na radove ostvarene s proizvođačima.

Gledajući samo radove obavljene s vlastitim radnicima, 53,5 posto izvedeno je na novogradnjama, a 46,5 posto su ostali radovi. 

Istovremeno je 45,4 posto radova izvršeno na zgradama i 54,6 posto na ostalim građevinama (npr. prometna infrastruktura, cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi i sl.).

Rast vrijednosti izvršenih građevinskih radova s vlastitim radnicima kontinuirano proteže od početka 2015. godine, zamjećuju analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) u komentaru najnovijih statističkih podataka. 

Rast cijena stanova (lani je prodano 2500 novih) drugu godinu za redom upućuje na početke oporavka građevinskog sektora Statistički podaci Građevinski radovi u prosincu porasli 2,8 posto, u cijeloj 2018. za 4,8 posto

Rast se, dodaju, u trećem ovogodišnjem kvartalu u odnosu na isti lanjski u većoj mjeri temelji na povećanju vrijednosti radova na ostalim građevinama (24,7 posto), nego na rastu vrijednosti radova na zgradama (7,3 posto). 

"Rast vrijednosti radova na ostalim građevinama ustalio se od trećeg kvartala prošle godine, a tijekom ove godine postao je dinamičniji od rasta vrijednosti radova na zgradama pod utjecajem porasta radova u niskogradnji poduprtih sve boljim korištenjem raspoloživih sredstava iz fondova EU. Istodoban rast vrijednosti radova u visokogradnji i niskogradnji rezultirao je kontinuitetom dvoznamenkastoga rasta ukupne vrijednosti izvršenih građevinskih radova s vlastitim radnicima, koji je prisutan od posljednjeg kvartala 2018. godine", ističu iz Komore. 

Industrija DZS: Broj zaposlenih u industriji pao na godišnjoj razini

U takvim je okolnostima vrijednost izvršenih radova s vlastitim radnicima u razdoblju od siječnja do rujna 2019. bila 18,1 posto veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pri čemu je, po podacima HGK, kod zgrada zabilježen rast za 8,1 posto, a kod ostalih građevina za 28,8 posto. 

Po podacima DZS-a, ukupna vrijednost izvršenih radova u prvih devet mjeseci iznosila je 19,1 milijardu kuna, od čega se 12,86 milijardi odnosi na radove izvršene s vlastitim radnicima, a 6,25 milijardi kuna na radove izvršene s proizvođačima.

U strukturi vrijednosti izvršenih radova s vlastitim radnicima nešto manje od polovine, ili 6,1 milijarda kuna, odnosi se na radove na zgradama (stambenim i nestambenim), a više od polovice odnosno 6,78 milijardi kuna na radove na ostalim građevinama.

Darko Horvat MINISTAR GOSPODARSTVA 'EU fondovi mijenjaju Hrvatsku. BDP raste jer se probudila država'

Statistika strukture vrijednosti izvršenih radova s vlastitim radnicima prema vrstama građevina pokazuje da se više od trećine, ili 34,2 posto odnosilo na radove na prometnoj infrastrukturi odnosno ceste, mostove i sl.  

Po udjelu u ukupnoj vrijednosti radova izvršenih s vlastitim radnicima u prvih devet mjeseci slijede nestambene zgrade (32,9 posto), potom cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi (15 posto) te stambene zgrade (14,4 posto).

Visok rast novih narudžbi

Analitičari HGK ističu i kako na mogućnost nastavka pozitivnih kretanja u građevinskoj aktivnosti upućuju podaci o kretanju vrijednosti novih narudžbi. 

Velimir Šonje INVESTCRO - kako do ulagača Gospodarstvo je u čvrstom zagrljaju preskupe države

Po podacima DZS-a, vrijednost novih narudžbi u trećem kvartalu je iznosila 6,34 milijarde kuna, od čega se 3,19 milijardi odnosi na zgrade, a 3,15 milijardi kuna na ostale građevine.

Skok vrijednosti novih narudžbi u trećem kvartalu tako na godišnjoj razini iznosi 32,2 posto, pri čemu je rast vrijednosti narudžbi na zgradama iznosio 35 posto, a porast vrijednosti narudžbi za radove na ostalim građevinama 29,6 posto.

Podaci za prvih devet mjeseci pokazuju rast vrijednosti novih narudžbi za 19,1 posto, na 16,42 milijarde kuna, od čega na zgrade otpada 7,91, a na ostale građevine 8,51 milijardu kuna.

Zgrada Europske komisije POKAZATELJI Europska komisija: Poboljšana su očekivanja u hrvatskom gospodarstvu

"Riječ je o strukturno ujednačenim i povijesno visokim stopama rasta novih narudžbi koje u bližoj budućnosti osiguravaju solidan rast građevinske aktivnosti i time nastavak pozitivnog doprinosa građevinarstva ukupnom gospodarskom rastu zemlje", procjenjuju u Komori.

jakupcic
TKO JE UHIĆENI ŠEF ŠUMA
Ima 7 tisuća kuna veću plaću od premijera, dva stana, apartman na moru, zemlju, šumu...
PBZ
I DALJE OPREZNO
Mjere su popustile, ali i dalje je važno biti odgovoran i brinuti o zdravlju
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.