Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRENDOVI

Visokotehnološke kompanije postaju 
sve značajniji ulagači

Ericsson Nikola Tesla
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
04.10.2017.
u 08:50

Poticaji se mogu dobiti za razvojno-inovacijske projekte, aktivnosti poslovne podrške i aktivnosti usluga visoke dodane vrijednosti

U najnovijem katalogu Agencije za investicije namijenjenom ulagačima, izdvajaju se ove godine i tehnološki inkubatori, a upravo su visokotehnološke tvrtke postale značajni ulagači u zemlji. Primjerice IBM, Ericsson Nikola Tesla, Siemens, Infobip, Rimac automobili, Selk, Yazaki Europe limited... 
Jedno od najzapaženijih ulaganja u zemlji bio je Client Innovation Center IBM-a, koji trenutačno zapošljava oko 130 ljudi, a plan je zaposliti ih 500. No, koliko su investirali nisu otkrili, a o čemu manje pričaju i druge tvrtke, no s obzirom na velik rast prihoda i izvoza, jasno je da postoji i značajno ulaganje u razvoj.

Ericsson Nikola Tesla vodeći je regionalni isporučitelj komunikacijskih proizvoda i usluga u operatorskom segmentu, kao i inovativnih informacijsko-komunikacijskih rješenja vezanih uz zdravstvenu zaštitu, promet, državnu upravu, komunalne djelatnosti...

Među važnijim ulagačima je i Siemens, ali i sve veći broj manjih domaćih tvrtki iza kojih ne stoje međunarodne korporacije.

Infobip, Selk, Rimac...

U rujnu Rimac automobili potpisali su ugovorni sporazum o investiciji 30 milijuna eura s najvećim azijskim proizvođačem baterija, a uz trenutačno zaposlenih oko 250 ljudi, traže još 100 radnika. Infobip iz Vodnjana s više od 400 zaposlenih, također znatna sredstva ulaže u inovacije, kao i tvrtka Selk iz Kutine s 500-tinjak radnika i 100 postotnim izvozom. S oko 100 zaposlenih posluje japanska korporacija Yazaki koja je otvorila inženjering centar u Zagrebu prije pet godina u kojemu se testiraju elektroničke komponente – kabelske setove koji se ugrađuju u automobile.

Nanobit je specijaliziran za razvoj i isporuku mobilnih igara, a zapošljava oko 100 radnika. Ta je tvrtka lani uložila oko 13 milijuna kuna u dvije nove igre - My Story i My City, te interni projekt o praćenju podataka o igrama i nadogradnju postojećih igara.

Među značajnim imenima u tehnološkom sektoru su i Serengeti, AVL-AST, zatim i one uvrštene kao najbrže rastuće na listi Deloitte - Integracija od-do, Sedmi odjel, Infinum, InfoCumulus, Acceleratio. Tu su i tvrtke koje su uvrštene u Deloitteovu listu zvijezda u usponu – Axilis, Osmi bit.

Cilj – rast lokalne ekonomije

Microsoft je u Hrvatskoj otvorio inovacijske centre u Varaždinu, Osijeku i Splitu. Cilj centara je podupirati inovaciju i rast lokalnih ekonomija koje se temelje na proizvodnji softverskih rješenja.

Zakonom o poticanju ulaganja se između ostalog potiče unos nove opreme i suvremenih tehnologija, te razvoj proizvoda i usluga više dodane vrijednosti.

Stoga se poticaji mogu dobiti za razvojno-inovacijske projekte, aktivnosti poslovne podrške i aktivnosti usluga visoke dodane vrijednosti.
U katalogu za investitore predstavlja se i nekoliko znanstveno-inovacijskih parkova u kojima rade neke od spomenutih tvrtki – tehnološki parkovi Varaždin, Kutina i Zagreb, tehnološko-inovacijski centar Rijeka, tehnološki park Kutina, tehnološko-inovacijski centar Međimurje kao i tehnologijsko-razvojni centar u Osijeku.

 

 

Komentara 1

ST
stefj
09:32 04.10.2017.

Eh da, to bi još i više raslo da imamo manje poreze i drugačiji ZOR. Ovako još uvijek imamo veliki odlazak u Irsku, Kanadu, SAD i Australiju. Sve države s tržišnom ekonomijom i liberalnim radnim zakonima... Dosta ljudi i ostaje, te rade kao freelanceri preko Američkih i Britanskih firmi... Šteta što je država toliko usredotočena prema državnom i javnom sektoru, šteta što se ne radi ništa za gospodarstvo (osim što se umjetno diže minimalna plaća da bi se digla potrošnja i time bar trenutno digao BDP). Još gore je to što SDP, kada je bio na vlasti, nije uopće stavio ICT u srednjeročni plan države, te je time zatvorio vrata EU fondova za bilo kakav ICT projekt... Ovakva politika kakva se vodi danas, tj. već duže - kupovina interesnih skupina uz udovoljavanje željama državnog i javnog sektora ne vodi nikuda, samo u još goru situaciju. Nakon svega što se radi, ne možemo očekivati drugo nego povećanje poreza i uvođenje novih parafiskalnih nameta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije