Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Više od 13,5 milijardi kuna za kreditiranje gospodarstvenika

Program je zamišljen kroz instrument povoljnih kredita HBOR-a uz subvencije kamate koju je osigurala država, a provodit će se putem tri osnovna modela
09. travnja 2020. u 23:36 1 komentara 124 prikaza
Zgrada HBOR-a
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Europska komisija odobrila je u četvrtak i drugi hrvatski program za potporu hrvatskom gospodarstvu zbog posljedica pandemije koronavirusa, a ukupni kreditni potencijal dva program je 1,8 milijardi eura (više od 13,5 milijardi kuna) namijenjenih realnom sektoru, priopćio je HBOR.

Zdravko Marić Kriza zbog korone Prihvaćen paket: Ovim mjerama Vlada namjerava pomoći gospodarstvu

Programi su odobreni na temelju Privremenog okvira za mjere državne potpore, koji je Europska komisija donijela 19. ožujka 2020., kako je izmijenjen 3. travnja, ističe se u priopćenju Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR). Prvim programom HBOR-a koji je Europska komisija odobrila prije nekoliko dana, za likvidnost izvoznika kroz police osiguranja omogućen je ukupni kreditni potencijal na razini od oko 790 milijuna eura, odnosno 6 milijardi kuna.

Povoljni krediti uz subvenciju kamate države

HBOR je u suradnji s Ministarstvom financija prije nekoliko dana uputio i drugi program namijenjen malim, srednjim i velikim poduzetnicima.

Program je zamišljen kroz instrument povoljnih kredita HBOR-a uz subvencije kamate koju je osigurala država, a provodit će se putem tri osnovna modela: Okvirni krediti bankama, pri čemu će se sredstva države putem HBOR-a plasirati uz nula posto kamatne stope od polovice ukupne kamatne stope, a druga polovica će činiti kamatnu stopu banaka koja će biti ograničena u njenom najvećem iznosu; Krediti u suradnji s bankama po modelu podjele rizika; Izravni krediti HBOR-a gospodarstvenicima.

Radnici na gradilištu POSLJEDICA PANDEMIJE Vodeći instituti predviđaju 4,2-postotni pad njemačkog gospodarstva

Dodatnih milijardu eura za subvencionirane kredite

Ukupni kreditni potencijal za mjeru subvencioniranih kredita procjenjuje se na milijardu eura, od čega se 850 milijuna eura odnosi na prva dva modela, dok se na izravne kredite do visine od 800 tisuća eura po korisniku odnosi potencijal od 150 milijuna eura, ističu iz HBOR-a.

Slijedom toga, kroz navedene mjere iz ovog drugog programa ukupni kreditni potencijal od oko jedne milijarde eura bit će namijenjen gospodarstvenicima pogođenim teškoćama uzrokovanima koronavirusom, a što može biti korišteno u svrhe pokrića potreba za obrtnim kapitalom poduzetnika. 

Dakle, samo kroz ova dva do sada odobrena programa potencijalno se oslobađa kreditni potencijal od 1,8 milijardi eura, odnosno više od 13,5 milijardi kuna namijenjenih realnom sektoru, dodaje se. Na ovaj način se dodatno utječe na umanjenje štete i gubitaka realnog sektora, priopćio je večeras HBOR.

VIDEO Josip Tica o gospodarskim mjerama Vlade

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • Avatar ElizabethJO85
    ElizabethJO85:

    Dorothy, 32. w­­w­­w­­.­­k­­i­­s­­s­­t­­o­­k­­.­­c­­o­­m