Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Velike promjene u prehrambenoj industriji: Trgovci više neće moći varati o porijeklu mesa

Pravila prakse poštenog informiranja sada su jasno propisana i za nezapakiranu hranu tako da informacije moraju biti točne, jasne i lako razumljive potrošaču i ne smiju biti obmanjujuće glede karakteristika hrane, podrijetla, prirode, načina proizvodnje itd.
03. lipnja 2020. u 10:30 9 komentara 53487 prikaza
Foto: Dalibor Urukalovic/PD/PIXSELL

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je na svojim internetskim stranicama objavilo da je radi bolje zaštite i informiranosti potrošača izradilo izmjene i dopune Pravilnika o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani, objavljenog u Narodnim novinama 29. svibnja. Izmjene u odnosu na postojeći pravilnik iz 2014., uvedene su radi bolje informiranosti potrošača pružajući im dodatne informacije na nepretpakiranoj hrani.

POLJOPRIVREDA Sada je prilika da kupci dobiju domaće

Tako će potrošači u rashladnim vitrinama u mesnicama moći pročitati podatak o zemlji podrijetla za svinjsko, ovčje, kozje i meso peradi, odnosno informaciju u kojoj je zemlji životinja uzgojena i zaklana, što je do sada bila obveza samo za goveđe meso.

Pravila prakse poštenog informiranja sada su jasno propisana i za nezapakiranu hranu tako da informacije moraju biti točne, jasne i lako razumljive potrošaču i ne smiju biti obmanjujuće glede karakteristika hrane, podrijetla, prirode, načina proizvodnje itd. Tako se hrani ne smiju pripisivati učinci ili svojstva koja ta hrana nema poput primjerice da proizvod liječi. Neće se smjeti ni ukazivati na posebne karakteristike neke hrane kada u stvarnosti sva slična hrana ima te karakteristike, navodi se.

Propisana je i obveza da u slučaju hrane koja se na zahtjev potrošača pakira na prodajnom mjestu i hrane koja je pretpakirana za izravnu prodaju, najmanje informacije o tvarima i proizvodima koji izazivaju alergije ili intolerancije, "upotrijebiti do" datum i nazivu hrane, gdje je primjenjivo, moraju biti dostupne potrošaču i u trenutku isporuke, a ne samo na prodajnom mjestu.

BOTINEC Kolaps u Novom Zagrebu: Kupci u redu od 500 metara čekaju na svježe jagode

Obvezna primjena odredbi Pravilnika je od 6. lipnja, osim odredbe o obveznom označavanju zemlje podrijetla ili mjesta podrijetla svježeg, rashlađenog i smrznutog svinjskog, ovčjeg i kozjeg mesa te mesa peradi i odredbe da hrana koja se pakira na prodajnom mjestu i hrana koja je pretpakirana za izravnu prodaju, mora biti označena i u trenutku isporuke s najmanje informacijama o tvarima i proizvodima koji izazivaju alergije ili intolerancije, "upotrijebiti do“ datumom i nazivom hrane.

Za njih je predviđeno prijelazno razdoblje do 1. siječnja 2021. kako bi subjekti u poslovanju s hranom, odgovorni za informacije o nepretpakiranoj hrani, uskladili svoje poslovanje s novim zahtjevima, navode iz Ministarstva.

Napominju i kako je u skladu s izmjenama Pravilnika revidiran postojeći Vodič za informiranje potrošača o nepretpakiranoj hrani.

Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • Dex:

  Najbolji su oni sa "Pakirano u Hrvatskoj" a nigdje ni odakle ni čije ni koliko je meso staro

 • PIvan:

  Koga i koliko trgovci sada trebaju podkupiti da varaju o porijeklu mesa? Zar ce oni koji su do sada varali samo tako prestati zbog novih pravila?

 • Avatar fidelio
  fidelio:

  Problem je u vremenu provedenom u hladnjači (a i van iste), dok je došlo do mene. Kad to budu mogli izmjeriti i dokazati, onda će stvar imati smisla. A sad je li taj pajcek jeo Monsanto hibrid 435311-22 kukuruz koji ... prikaži još! je dozrijevao pod hrvatskim suncem ili talijanskim suncem (spoiler: riječ je o istom suncu)... i je li to govedo holštajn (autohtono hrvatsko) ili holštajn (autohtono austrijsko)... da ne dodajem još spoilera... Bitno je da ja jedem pršut "sušen na velebitskoj buri), od autohtone hrvatske klase Jorkšir...