Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Prsten

Uz veću digitalizaciju i 10 % veći BDP

Zagreb: Prstenov gospodarski forum
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/10
10.10.2018.
u 22:33

Hrvatska je prema inovacijskom indeksu na začelju Europske unije, a po digitalnom indeksu tek 22. na ljestvici država EU

Poduzetnici udruženi u Udrugu Prsten poručili su da je Hrvatskoj hitno potreban iskorak u četvrtu industrijsku revoluciju. Udruga okuplja gospodarstvenike čije tvrtke čine sedam posto BDP-a Hrvatske, a među njima su i najveće IT tvrtke domaćeg tržišta.

Disbalans na tržištu rada

– Prijeti nam zaostajanje za konkurencijom jer koristimo zastarjele alate i tehnologije. Naravno da će se promjenama koje donosi 4. industrijska revolucija neka radna mjesta izgubiti, a neka stvoriti, no moramo biti svjesni da je znanje jedina stvar koja se ne troši. Želimo li biti zemlja znanja puno toga još moramo napraviti da bismo to ostvarili – poručio je danas Pavo Zubak, zamjenik predsjednika UBH Prsten na poslovnom forumu.

Zagreb: Prstenov gospodarski forum
1/10

Moglo se čuti kako će se u idućih nekoliko desetljeća stubokom promijeniti struktura industrije pa će čak 25 posto BDP-a biti vezano za neku digitalnu djelatnost, dok će za tri desetljeća polovica gospodarskih aktivnosti biti vezana za neki od segmenata 4. industrijske revolucije. Hrvatska je prema inovacijskom indeksu na začelju Europske unije, a po digitalnom indeksu tek 22. na ljestvici država članica EU. Ipak njezini građani su po korištenju interneta i digitalnih usluga 3,5 posto napredniji od prosječnog Europljanina.

– Kada bi u svim segmentima digitalizacije bili napredniji za 3,5 posto od prosjeka Europske unije, naš bi BDP bio veći za gotovo deset posto, a to znači da ne bi trebali brinuti ni o isplati mirovina ni o poreznim prihodima – poručio je Sanel Volarić iz DSM Consultinga. Gospodarstvenici su upozorili da će u budućnosti trebati sve specifičnije stručne kadrove koje obrazovni sustav ne proizvodi što je vidljivo i danas iz disbalansa ponude i potražnje na tržištu rada. Zato su pozvali na hitnu prilagodbu potrebama za novim profilima radnika.

Robotika mijenja ekonomiju

Nove tehnologije poput robotike, umjetne inteligencije, nanotehnologije, 3D printera te autonomnih vozila mijenjat će svijet u idućim desetljećima, moglo se čuti, a gospodarstvenici ističu da se tim okolnostima i hrvatsko i gospodarstvo BiH treba već sada prilagođavati jer se globalni sustav polako i postupno, ali u potpunosti mijenja.

Forumu su nazočili i Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, Gari Cappelli, ministar turizma, savjetnik Predsjednice RH za gospodarstvo Marko Primorac i Ivan Tolić, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Pogledajte i video s Večernjakove konferencija Hrvatska kakvu trebamo:

Komentara 1

SO
sokodnaranče
00:32 11.10.2018.

Konačn dobar članak na VLu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije