Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrana

Uvoz u 9 mjeseci lani u odnosu na 2012. veći za 3,3 milijarde kn

sir
Foto: Ilustracija: DPA/PIXSELL
22.01.2015.
u 07:00

Treba utjecati na svijest građana da više kupuju domaće proizvode kako to rade i druge članice EU, tvrde u Croatistočaru

Koliko god se Vlada hvalila rastom izvoza, uvoz, kada je hrana u pitanju, i dalje raste daleko brže.

U odnosu na prvih devet mjeseci 2012., kada smo tek spekulirali o mogućim katastrofama zbog gubitka Cefte i ulaska na zajedničko tržište EU, u istom razdoblju lanjske godine uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda porastao je za 495 milijuna dolara ili čak 3,28 milijarde kuna, dok je izvoz rastao za 132,8 mil. dolara ili 880,5 mil. kuna.

Koliko će taj jaz produbiti i ruski embargo, tek će se vidjeti. No u situaciji niske kupovne moći, nelikvidnosti sektora, otežanog financiranja i nedostatka strategije, vrata uvozu široko su otvorena. Prema podacima Croatiastočara, u prvih devet mjeseci 2014. u odnosu na isto razdoblje 2012. uvezli smo 53% više govedine, 51% svinjetine, 44% peradi, 17% mesnih prerađevina i 44% više sireva. Uvoz govedine rastao je za 16 mil. dolara, svinjetine za 52 mil., mesa peradi za 17,8 mil., mesnih prerađevina za 7,8 mil. dolara, a sira za 26,4 mil. dolara. Mlijeka i mliječnih proizvoda ukupno smo povećali uvoz za čak 64 mil. dolara, na 168,6 mil. dolara, što govori i o padu proizvodnje, unatoč potencijalima.

Direktor Croatiastočara Branko Bobetić tvrdi kako treba utjecati na svijest građana da više kupuju domaće proizvode. U EU su u takvoj kampanji čak i u državama s jakom prehrambenom industrijom poput Irske, Engleske ili Francuske. Mi smo pak samo u 2014. uvezli čak milijun svinja više nego što smo ih zaklali – a uvoz i dalje raste.

>> Uvozimo ribu, stoku, masline, čak i salatu, a sve to možemo sami proizvoditi

>> Hrvatsku preplavljuje val jeftine hrane iz Europske unije

Komentara 2

IJ
i_ja_kupujem_hrvatsko
14:55 22.01.2015.

Može se Vlada hvaliti koliko hoće, vanjskotrgovinski deficit iznosi 6 mlrd eura!! U prijevodu 14 mlrd eura uvoza - 8 mlrd eura izvoza. Netko mora pokriti tu enormnu razliku. A taj netko nisu turisti jer su oni kao kap vode u oceanu ovih dugova, već nažalost naša djeca i unuci.

IJ
i_ja_kupujem_hrvatsko
14:59 22.01.2015.

Inače, i mi se preko godinu dana trudimo utjecati na svijest građana po tom pitanju (i ima sve više sličnih inicijativa), ali dok je svijest medija tako preokupirana trivijalom, promjene se događaju teško i sporo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije