Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJTRAŽENIJE U LISTOPADU

Uvoz krizantema porastao za 50 tona

Prodaja krizantema
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/4
28.10.2019.
u 09:27

Svježe rezanih krizantema tijekom prošle godine uvezeno je 196 tona, a vrijednost im je iznosila 981 tisuću eura

Uoči nadolazećeg blagdana Svih svetih prodaju se stotine tisuća cvjetnih aranžmana i vjerojatno milijuni svijeća. Kao i u brojnim drugim trgovačkim segmentima, i u ovom slučaju nerijetko, nažalost, kupujemo cvijeće i svijeće iz uvoza.

Svježe rezanih krizantema i pupoljka krizantema prikladnih za bukete ili ukrase, što je najtraženije upravo u ove dane uoči Dana mrtvih, uvezeno je u prošloj godine 196 tona, a vrijednost im je iznosila 981 tisuću eura. Inače, u listopadu u povodu blagdana Svih svetih uvoz cvijeća poraste u prosjeku za pedesetak tona, a većina tog rasta otpada upravo na već spomenute krizanteme, poručuju iz Hrvatske gospodarske komore.

U cjelini je, pak, prošle godine u Hrvatsku uvezeno čak 1797 tona rezanog cvijeća u vrijednosti 9,9 milijuna eura. Uvoz, pritom, osjetno raste i lani je nadmašio količine uvezenog rezanog cvijeća u odnosu na 2017. za čak 19,5 posto. Tijekom prošle godine najviše je cvijeća, tradicionalno, uvezeno iz Nizozemske, čak 1687 tona, i to u vrijednosti od 9,1 milijuna eura. Proizvođači iz susjedne Slovenije prodali su u Hrvatskoj 45 tona cvijeća u vrijednosti 435.000 eura, čime su na drugom mjestu među zemljama od kojih uvozimo cvijeće. Njemačka je treća, a od tamo su stigle 32 tone vrijedne 153.000 eura. Inače, u Hrvatsku se najviše uvoze svježe rezane ruže, a lani ih je iz inozemstva stiglo 789 tona u vrijednosti 4,8 milijuna eura.

Hrvatska, dakako, ima i vlastitu proizvodnju cvijeća i ukrasnog bilja, ali po količinama daleko zaostaje za ponajvećim europskim proizvođačima. Domaća proizvodnja cvijeća čini, naime, svega 0,5 posto vrijednosti proizvodnje u Europskoj uniji.

Proizvodnja koja se odvija na svega tristotinjak hektara definitivno nije dostatna za domaće potrebe pa smo usmjereni na neizbježni uvoz, poručuju iz Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore.

Bitno drukčije stvari ne stoje ni kad su u pitanju svijeće, za čije se cijene, slično kao i s cvijećem, u ovo doba godine praktički i ne pita. Uvoz višestruko nadmašuje izvoz pa je tijekom prošle godine uvoz porastao na više od 3188 tona, što je vrijednost od 6,7 milijuna eura. Domaći su proizvođači svijeća istodobno izvan granica Hrvatske prodali svijeća u vrijednosti 2,3 milijuna eura, odnosno 1067 tona.

U prvih sedam mjeseci ove godine, pak, uvezeno je 1079 tona svijeća u vrijednosti 2,5 milijuna eura. Istodobno, izvezena je svega 241 tona, vrijedna oko 605.000 tisuća eura. Iz Sektora za industriju HGK otkrivaju kako se najviše svijeća uvozi iz Njemačke i Poljske, a najviše domaćih svijeća izveze se u Mađarsku i Sloveniju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije