Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Boris Vujčić i Sandra Švaljek vodit će HNB

Upućeni se čude što mandat nije produljen viceguverneru Vedranu Šošiću, protiv izbora Vujčića bio je samo Ivan Lovrinović
11. srpnja 2018. u 18:22 5 komentara 1137 prikaza
Boris Vujčić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Boris Vujčić novi je stari kandidat za guvernera Hrvatske narodne banke, Sandra Švaljek, bivša zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i zastupnica u zagrebačkoj Skupštini, bliska HSLS-u, za guvernerovu zamjenicu, dok su kandidati za viceguvernere Slavko Tešija (HNB), Martina Drvar (Europska središnja banka) i Romano Šubić, nastavnik ekonomije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu koji je bio i savjetnik u HNB-u.

HNB brzo je stigao odgovor HNB odgovorio na današnje Lovrinovićeve prozivke

Jurčić “šum u komunikaciji”

Oni su prijedlog HDZ-ove većine, iako je HDZ-ov partner Milan Bandić za guvernera predlagao Ljubu Jurčića, no kandidaturu je zastupnik iz Bandićeve kvote danas na saborskim tijelima povukao uz obrazloženje da je “došlo do šuma u komunikaciji”. Saborski zastupnici o novim će čelnim ljudima HNB-a, kojima mandat traje šest godina, glasati preksutra, u zadnji tren prije ljetne saborske stanke koja traje do 15. rujna.

Iako se nagađalo da bi guvernerka ili zamjenica guvernera mogla biti i bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić, njezina se rehabilitacija ipak nije dogodila, a dio izvora iz vladajuće većine tvrdi da je ona bila opcija za guvernerku prije afere Hotmail. Poznavatelji prilika začuđeni su što mandat nije produljen Vedranu Šošiću, viceguverneru za kojeg kažu da je velikim dijelom iznio prošli mandat HNB-a, a nisu oduševljeni ni Sandrom Švaljek. Za guvernera Vujčića izvori objašnjavaju da je ponovo odabran jer premijer Plenković smatra da će on najbolje odraditi posao uvođenja eura, a navodno je i S. Švaljek njegov izbor, premda je sigurno za nju lobirao i HSLS, HDZ-ov partner.

Boris Vujčić Staro ime Postignut dogovor: Boris Vujčić ponovno kandidat za guvernera HNB-a

Odbor za financije i Odbor za izbor i imenovanja većinom su glasova danas Saboru na glasovanje predložili novo vodstvo HNB-a. Od stare garniture preostala su još tri viceguvernera kojima mandat istječe iduće godine. Protiv imenovanja Vujčića bio je jedino Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku, dok su SDP-ovci bili suzdržani, kao i za ostale predložene kandidate. Jedino su Branko Grčić i Marko Vešligaj glasovali protiv imenovanja viceguvernera Romana Šubića. Ivan Lovrinović zamjerio je što je prijedlog kandidata doznao tek sekundu prije početka sjednice.

Nužna monetarna reforma

– Vladajuća koalicija odlučila se za izbor kontinuiteta monetarne politike koja je sistemski osiromašivala i uništavala građane – kazao je Lovrinović podsjetivši na problem švicaraca, RBA zadruga, izdavanja mjenica bez pokrića za Agrokor, ali i posljednjeg gubitka na tečajnim razlikama od 2,5 milijarde kuna.

HNB HNB Najkasnije u ponedjeljak ćemo imati kandidate za guvernera i ostale dužnosnike HNB-A

– Guverner i HNB sve su to samo mirno gledali, to je bila razorna politika i zato se zalažem za monetarnu reformu – rekao je Lovrinović. SDP-ov Branko Grčić podsjetio je da je Vujčić prvi put izabran za vrijeme SDP-ove Vlade, no unatoč tome, dodao je, ima određene zamjerke na politike HNB-a i na Vujčićev rad.

– Često smo imali dojam da onaj tko održava stabilnost financijskog sustava odluke donosi kao da su kreirane na nekom drugom mjestu – rekao je Grčić.

>>Napadi na HNB poklapali su se s nadzornom banaka bliskih skupinama povezanih s Agrokorom

Boris Vujčić
1 / 7
02.11.2017 Zagreb- Guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujcic. snimio:Boris Scitar/Vecernji list
Plazma keksi
PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH
Predsjednik Europske nogometne federacije podržao važan projekt u Hrvatskoj
Bambi
DRUŠTVENA SOLIDARNOST
Jedna od najvažnijih regionalnih konditorskih tvrtki ugradila je društveno poslovanje u svoju poslovnu filozofiju
  • IvanLu:

    Kod nas se uvijek dokazano nesposobni ljudi vrte oko važni pozicija. Zato nam je tako.

  • dalibor.hren:

    Zar mu računi nisu već prepuni? Još jedan mandat???

  • suvaja:

    To se zna pet sest mjeseci ... ...hnb zastupa interese strang kapitala a ne imterse drzavve i nacije.. ...vujcic kao tito negda ...reforne sa istim personama su obicni bljak..