Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova udruga UPIDuT

Udružili se lideri prerađivačke industrije: "Stvaranje boljih prilika na globalnom tržištu počinje u Hrvatskoj"

Na priloženoj fotografiji su predstavnici tvrtki: Končar Elektroindustrija, Hrvatska industrija šećera, Pastor, TBS Beton, PIK Vrbovec plus, Grafičar Ludbreg, Tehnomont, Saponia, Messer Croatia Plin, PIP, Agrolaguna, Jamnica plus, Zvijezda plus.
udruga UPIDuT
29.06.2022.
u 08:56

Osnivači Udruge prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji su (abecednim redom) Agrolaguna, Grafičar Ludbreg,Hrvatska industrija šećera, Include, Jamnica plus, Kandit, Končar Elektroindustrija, Messer Croatia Plin, Pastor Grupa, PIK Vrbovec plus, PIP, Saponia, TBG Beton, Tehnomont i Zvijezda plus

Petnaest malih, srednjih i velikih kompanija prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji, koje ostvaruju oko 6,5 milijardi kuna prihoda i zapošljavaju više od 5.500 djelatnika, osnovali su Udrugu prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji (UPIDuT).
Pandemija je, ističu oni, ukazala na važnostprerađivačke industrije za stabilnost i rast gospodarstva u teškim i nepredvidljivim krizama, stoga se i razlozi osnivanja temelje napotrebi osnaživanja položaja i poticaja rasta prerađivačkeindustrije u Hrvatskoj. Cilj udruge je udruženim djelovanjem i konstruktivnim dijalogom s dionicima relevantnih institucija,poslovnih udruženja i interesnih organizacija stvoriti snažnije pretpostavke za odgovore na izazove predstojećih razdoblja te doprinijeti rastu konkurentnosti industrije koja je u Hrvatskoj i Europi prepoznata kao motor razvoja gospodarstva.

Za čelnicu udruge jednoglasno je izabrana Dajana Mrčela, predsjednica Uprave Saponije dok su članovi Upravnog odbora Miroslav Božić, savjetnik Uprave Hrvatske industrije šećera, Ivan Bračić, osnivač i prokurist tvrtke PIP, Božidar Poldrugač, član Uprave Končar Elektroindustrija i Slaven Ružić, predsjednik Uprave PIK Vrbovec plus.

- Prerađivačka industrija je u temeljima hrvatskog gospodarstva i ključna za ukupnu konkurentnost gospodarstva i zemlje. Ostvaruje gotovo četvrtinu prihoda realnog sektora i osigurava jednako toliko radnih mjesta te sudjeluje u ukupnom izvozu s više od 80 posto. Hrvatska prerađivačka industrija pokretačka je snaga u istraživanjima i razvoju, inovacijama, investicijama i izvozu, međutim, izostaju pretpostavke za njen veći rast i bolji položaj na međunarodnom tržištu. Osnovali smo udruženje kako bismo udruženim snagama doprinijeli većoj prepoznatljivosti prerađivačke industrije koja predstavlja motor razvoja hrvatskog i europskog gospodarstva. Znanja i resurse koristit ćemo za podršku u rješavanju strateških pitanja industrije: nedostatka radne snage, investicijske klime, iskoristivosti EU fondova i lakoće poslovanja. Stvaranje boljih prilika na globalnom tržištu počinje u Hrvatskoj, a agilnost u unapređenju poslovnog okruženja pretpostavka je za ostvarenje tih prilika. U nastojanjima da doprinesemo većem rastu iznačaju prerađivačke industrije pozivam i sva gospodarska udruženja na dijalog i zajedničku suradnju kako bismo spremnije dočekali naredna razdoblja – izjavila je predsjednica dr.sc. Dajana Mrčela.

Dajana Mrčela predsjednica je uprave Saponije d.d., vodeće deterdžentske i toaletne industrije u Hrvatskoj i članica je upravnog odbora kompanije Kandit. Doktorski studij završila je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku, a svoju profesionalnu karijeru u Saponiji gradi od pozicije pripravnice, nakon čega je vršila dužnost direktorice marketinga i izvoza te 2019. godine postaje predsjednica Uprave. Dobitnica je niza priznanja, uključujući nagradu SDG Pioneer Croatia koju dodjeljuje UN Global Compact te priznanja Business woman of the year koju dodjeljuje MBA Croatia Awards.

Udruga je imenovala i članove Savjeta UPIDuT-a kojeg čine Tomislav Alagušić, predsjednik Uprave tvrtke Zvijezda plus, Franjo Beser, direktor Grafičar Ludbreg i Gordana Deranja,predsjednica Uprave Tehnomonta.

Službeno rečeno, UPIDuT je udruženje tvrtki hrvatske prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji te tvrtki iz pratećih i povezanih usluga koje zajedno čine industrijsku infrastrukturu iukupni industrijski potencijal. Glavni izazovi prerađivačkeindustrije o kojima će Udruga razgovarati sa svim relevantnim donositeljima odluka, institucijama i interesnim dionicima su cijene energenata i tržište rada, potencijali EU fondova te unapređenje zakonskog, administrativnog investicijskog te poslovnog okvira.

Osnivači Udruge prerađivačke industrije i djelatnosti u tehnologiji su (abecednim redom) Agrolaguna, Grafičar Ludbreg,Hrvatska industrija šećera, Include, Jamnica plus, Kandit, Končar Elektroindustrija, Messer Croatia Plin, Pastor Grupa, PIK Vrbovec plus, PIP, Saponia, TBG Beton, Tehnomont i Zvijezda plus. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije