Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Ublažavanje posljedica epidemije: Potpore poljoprivrednicima u ukupnoj vrijednosti od 360 milijuna kuna

Izvanredna i privremena mjera jednokratne financijske pomoći, sufinancirana iz sredstava EAFRD-a, namijenjena je poljoprivrednicima te malim i srednjim poduzećima koja se bave preradom, stavljanjem na tržište i razvojem poljoprivrednih proizvoda, a koji su bili najviše pogođeni pandemijom.
26. lipnja 2020. u 15:50 0 komentara 549 prikaza
Poljoprivreda
Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Europski parlament i Vijeće EU usvojili su izmjene Uredbe (EU) 1305/2013 o potpori ruralnom razvoju iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EAFRD), a kojima se državama članicama otvara mogućnost programiranja nove mjere unutar programa ruralnog razvoja, namijenjene ublažavanju posljedica pandemije COVID-19.

Ljekarna u Šibeniku lijekove izdaje kroz improvizirani šalter od samog početka Kronologija koronakrize u Hrvatskoj: U samo nekoliko mjeseci uzdrmala je gospodarstvo

Ukupna alokacija mjere definirana je uredbom i za Program ruralnog razvoja RH 2014. – 2020. (PRR) iznosi nešto više od 360 milijuna kuna. Uredbom su također definirani najviši iznosi potpore koji se mogu isplatiti, 52 tisuće kuna pojedinom poljoprivrednom proizvođaču i 375 tisuća kuna malom ili srednjem poduzeću. Potpora će se dodjeljivati putem natječaja i isplaćivati u narednim mjesecima, a Ministarstvo radi na izradi natječaja.

Izvanredna i privremena mjera jednokratne financijske pomoći, sufinancirana iz sredstava EAFRD-a, namijenjena je poljoprivrednicima te malim i srednjim poduzećima koja se bave preradom, stavljanjem na tržište i razvojem poljoprivrednih proizvoda, a koji su bili najviše pogođeni pandemijom.

- Nakon uspješnih pregovora za potpore ribarstvu i akvakulturi, produženog zahtjeva za moratorij i niza drugih aktivnosti, kraj našeg predsjedanja Vijećem ministara poljoprivrede i ribarstva dočekujemo s značajnom potporom za male proizvođače u teškim i izvanrednim okolnostima izazvanima širenjem pandemije COVID 19. Odobrenim sredstvima dobili smo još jednu priliku pomoći našim poljoprivrednicima i vjerujemo da će to biti značajna pomoć u saniranju nastale štete - istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

statistika HGK Ni koronakriza nije ublažila ovisnost o uvozu: Voća i povrća uvezli smo za više od 100 milijuna eura

U većini država članica, zbog pandemije su prekinuti lanci opskrbe poljoprivrednim proizvodima, kao i mogućnost slobodnog kretanja ljudi, što je izravno utjecalo na smanjenje ili čak gubitak prihoda, osobito u ruralnim područjima. S obzirom na recentan razvoj pandemije u RH, kao i potencijalni drugi val, Ministarstvo poljoprivrede iskoristit će ovu mogućnost i kao pripremu za brzu intervenciju u slučaju novih epidemioloških mjera, odnosno daljnjih ograničenja u proizvodnji i plasmanu poljoprivrednih proizvoda.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

KORONAVIRUS
Znanost još nije pobijedila virus: Što se zna, a što se pogrešno pretpostavljalo o COVID-19
Huawei Watch GT 2e
Pametni trening
Pametni sat za profesionalne sportaše i rekreativce koji koristi i naš Ironman
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.