Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREVIRANJA

U valutnom ratu Kina i SAD dobili najviše, gubitnici Brazil i Japan

dolari
Foto: DPA/PIXSELL
1/3
16.04.2015.
u 17:00

Jak dolar potiče izvoz iz Europe i koliko-toliko spašava eurozonu

Kina i Sjedinjene Države najveći su dobitnici, a Japan i Brazil najveći gubitnici valutnoga rata kojim velike sile intenzivno, od 2011. do danas, pokušavaju pokrenuti svoja gospodarstva. Amerika je svjesno ojačala dolar i tako prema dolje gurnula ne samo zemlje u razvoju nego i industrijske sile. Kina je slabeći svoju valutu juan stvorila uvjete za jeftinu proizvodnju i rekordan izvoz. Dolar je u posljednje četiri godine ojačao 35 posto u odnosu na euro.

Izgubila i Turska

Najveći gubitnici u valutnim previranjima neke su zemlje u razvoju čija je valuta znatno pala u posljednjih nekoliko godina – Brazil i Argentina. “Dolarski indeks”, koji pokriva sve glavne trgovinske valute: euro, japanski jen, britansku funtu, kanadski dolar, švedsku krunu i švicarski franak, skočio je oko 30 posto u odnosu na 2011. U usporedbi s valutama mnogih zemalja u razvoju dolar je još više uzletio: argentinski pesos izgubio je oko polovice svoje vrijednosti, a brazilski real pao je oko 40 posto.

Veliki pad pesosa nastupio je zajedno s drugim čimbenicima zbog kojih je argentinsko gospodarstvo palo sa 562 milijarde dolara u 2011. na 470 milijardi danas. Slično se dogodilo i susjednom Brazilu. Ova država koja je bila perjanica i nova meka za investitora u valutnom je ratu izgubila 627 milijardi dolara i sa 3,7 posto udjela u svjetskom gospodarstvu pala na 2,7 posto. Veliki je gubitnik i Turska, čija je valuta deprecirala 28 posto.

Najveći je gubitnik Japan koji je u četiri godine izgubio 1671 milijardu dolara, odnosno 28 posto BDP-a (sa 5906 na 4235 milijardi dolara), pokazuju podaci agencije Fitch.

Sve se vrti oko dolara

Jak dolar ima dobar učinak i na europsko gospodarstvo – slab euro potiče izvoz. Da je euro jači, eurozona bi potonula u još veću krizu, ističu analitičari.

Od jakog eura korist ima Europa, a uskoro će i Japan – zaključuju analitičari.

>> Veliki povratak 
rublja, Rusija je ulagačima ponovno privlačna

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
18:57 17.04.2015.

ja neznam koji je to jak dollar, eno cak na bloobergu kazu dollar pada tri tjedna za redom, I ko je sastavio ovo pa poznate su namjestaljke I podizanje rejtinga. nece valjda napisat da USrA propada isto ko I vecernji. kad bi nesto poceli pisati protiv USrA zatvorili bi vecernji do sutra ujutro.

RU
ruger
18:15 16.04.2015.

Amerika spasava evropu.Kao i uvjek.

DU
Deleted user
19:02 17.04.2015.

koja crna americka akonomija. kad bi njima EU rusija kina I ostali uvalili sankcije ko rusima,propali bi za mjesec dana, oni bi izazvali ww lll

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije