Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza HUP ITC-a

U telekomima plaće 23% veće od prosjeka

adrian ježina
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
15.11.2013.
u 14:20

Udruga HUP-ICT predstavila je jučer smjernice za unapređenje hrvatskog ICT sektora i gospodarstva

Udruga informatičke i komunikacijske djelatnosti pri HUP-u jedina je strukovna udruga sa statusom socijalnog partnera Vlade, naglasio je to Adrian Ježina, predsjednik, inače član uprave Vipneta. ICT okuplja najznačajnije predstavnike ICT sektora u Hrvatskoj, a članovi zapošljavaju više od 16.000 djelatnika.

Tu se radi o telekomunikacijskoj djelatnosti i računalnim programerima. Prema analizi koju je za HUP ICT tijekom studenog 2013. pripremila analitička tvrtka Bisnode, hrvatski ICT sektor obilježava udio od čak 34 posto dodane vrijednosti u prihodu tvrtki. Gledano samo kroz segment računalnog programiranja, čak i u kriznoj 2012. neto izvoz hrvatskih IT tvrtki i broj zaposlenih je rastao. Prihodi iz inozemstva nadmašili su u ovoj kategoriji 1,065 milijardi kuna, dok je broj zaposlenih u segmentu računalnog programiranja veći od 9300.

Radi se o propulzivnoj djelatnosti, plaće u telekomima su 23 posto više od prosjeka, dok su programeri izgubili platni razred iako polovina prihoda stvara dodanu vrijednost. Ciljevi su jačanje dijaloga i suradnje predstavnika gospodarstva i javne vlasti te znanosti i obrazovanja, što je uvjet za jači ICT i privlačenje investicija, naglasio je Ježina.

>>HUP: Sindikati vrše neprimjereni pritisak na Vladu i poslodavce

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije