Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

U Fondu Inicijative tri mora ima novca za projekte

Iako je investicijski fond politički potaknut, komercijalni projekti smanjit će razlike u infrastrukturi među europskim zemljama
20. lipnja 2021. u 08:00 0 komentara 277 prikaza
Zagreb: Konferencija za medije Hrvatske banke za obnovu i razvitak
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Investicijski fond Inicijative tri mora (3SIIF) dosad je prikupio milijardu eura za ulaganja u infrastrukturne projekte, a prva ulaganja iz tog fonda već su zaključena, istaknuto je na konferenciji održanoj u petak u organizaciji Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR).

Bitcoin TRGOVANJE KRIPTOVALUTAMA San o velikoj zaradi mnogima je primamljiv, no postoje mnoge zamke: 'Preuzimate vrlo visok rizik'

Kako je kazala Tamara Perko, predsjednica uprave HBOR-a i članica Nadzornog odbora 3SIIF-a, cilj konferencije 3SIIF bio je predstaviti karakteristike tog investicijskog fonda i mogućnosti koje nudi za financiranje infrastrukturnih ulaganja. A ono što su svi govornici naglasili jest da projekti koje će financirati fond moraju biti komercijalno isplativi. Kako je naglasila T. Perko, planirana veličina ulaganja u fond iznosi tri do pet milijardi eura od institucionalnih i privatnih ulagača, a svrha ulaganja je smanjenje velikog jaza u kvaliteti infrastrukture u odnosu na zapadnu Europu te ostvarivanje dobiti za ulagače investicijama u najbrže rastuću regiju EU. Fond je dosad prikupio gotovo milijardu eura, a novac će biti korišten za ulaganja u infrastrukturne projekte koji pridonose sigurnosti i raznolikosti opskrbe energijom, gospodarskoj, prometnoj, socijalnoj i digitalnoj povezanosti zemalja članica Inicijative, kao i snažnijoj integraciji EU smanjenjem razlika u kvaliteti infrastrukture.

Prva ulaganja fonda već su zaključena, ističu u HBOR-u, a radi se o jednom projektu u Poljskoj i jednom u Estoniji. Odobreni projekt mora sadržavati vrijednost za najmanje dvije zemlje Incijative. Prva privatna investicija dolazi iz Hrvatske. Uvodno se videom publici obratio i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je potvrdio predanost Inicijativi.

Gordan Grlić Radman | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL Gordan Grlić Radman, snimio Patrik Macek

Inicijativa tri mora (3SI), podsjetimo, pokrenuta je na predsjedničkoj razini kao platforma za pružanje snažne političke potpore ubrzanom gospodarskom razvoju i jačanju regionalne i prekogranične suradnje i povezanosti među 12 zemalja članica EU između Baltika, Jadrana i Crnog mora. Produktivno strateško partnerstvo i sinergija napora među zemljama članicama Europske unije i Sjedinjenih Država dovest će do nadogradnje i modernizacije kritično važnih infrastrukturnih veza u toj regiji.

Prevladavanje postojećih infrastrukturnih nedostataka unaprijedit će integraciju, poslovne kontakte i gospodarski rast, čineći spomenutu regiju privlačnijom za strana ulaganja i privatni kapital, kao način nadopunjavanja kohezijskih instrumenata EU. Investicijski fond Inicijative tri mora, kao namjenski komercijalni fond usmjeren na infrastrukturna ulaganja u središnjoj i istočnoj Europi, ulagat će u energiju, promet i digitalnu infrastrukturu u zemljama članicama EU koje se nalaze između Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora, gdje je potražnja za dugoročnim komercijalnim ulaganjima u infrastrukturu među najvišima u Europskoj uniji, zaključuje se u priopćenju. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

otac i brat na putu
Novi detalji potrage za Hrvaticom u Frankfurtu: 'Navodno je policiju zvao prolaznik, obitelj je zbunjena'
Argeta Junior
ZABAVNO I UKUSNO
Ovo su tri ukusna ljetna međuobroka koji će oduševiti vaše mališane
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.