Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skače 'u nebo'?

U četvrtak moguć novi udar švicarskog franka!

franak
Foto: Thinkstock
19.01.2015.
u 18:40

Ako ECB pokrene program ubrizgavanja novca u financijski sustav eurozone, euro će oslabjeti u odnosu na franak. Ako ga ne pokrene, euro će ojačati

Šok koji je uslijedio rastom švicarskog franka prošlog četvrtka izgleda još nije gotov. Naime, Admiral Markets podsjeća da će se 22. siječnja održati sastanak guvernera Europske središnje banke nakon kojeg bi ponovno moglo doći do naglih pomaka tečaja eura u odnosu na švicarski franak te, sukladno tome, kune u odnosu na franak.

Na sastanku će se odlučivati o tome hoće li, kada i u kojem opsegu ECB pokrenuti program ubrizgavanja novca u financijski sustav eurozone. Cilj takvog programa je povećanje likvidnosti u financijskom sustavu i poticanje gospodarske aktivnosti. Iznos koji investitori na financijskim tržištima očekuju i na temelju kojeg baziraju svoje pozicije je približno 500 milijardi eura.

Ako ECB pokrene program, euro bi mogao dodatno oslabjeti u odnosu na ostale najtrgovanije valute, pogotovo u odnosu na američki dolar i švicarski franak. Ako do pokretanja programa ne dođe, euro bi mogao privremeno ojačati. Odmah pri objavi vijesti tečaj EUR/USD mogao bi porasti ili pasti 2-3%, a smjer će ovisiti o odluci. Tečaj EUR/CHF mogao bi reagirati i više jer se još nije stabilizirao nakon prošlotjednog događaja.

>>Milanović: Tečaj švicarskog franka fiksirat ćemo na 6,39 kuna na godinu dana!

>>Bohaček: Milanović je postupio suprotno dogovoru s bankarima!

Komentara 5

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
19:18 19.01.2015.

Eto vidite nisu krive banke koje su davale kredite u Francima nego gazde iz EU-a koji štampaju novac bez pokrića. Kada se tako radi neizbježno novac gubi na vrijednosti što će dugoročno dovest do inflacije pa do rasta kamata, već viđeno zar ne, sjetimo se Jugoslavije. Međutim to neće pomoći vlasnicima kredita u EUR-ima jer će banke već prije toga podizati kamate, dakle spremimo se na kamate prvo 8 pa 12 pa 15%. Nakon ovog malenkost udara na neke slijedi veliki udar na mase. EU je zamišljena kao zemlja siromašnih obitelji neposjednika i bogatih pojedinaca koji sa starijeg gospodina novim zakonima nasljeđivanja bogatstvo prenose na onog mlađeg koji opet poslije smrti tatice sebi nalazi mlađeg zagondžiju Itd Itd. Te od mene toliko jer sam ne mogu ništa učiniti.

PL
plavapašteta
08:35 20.01.2015.

ako ne ide zajedno svaki za sebe, zašto da franak dolar i funta trpe samaritanske pokušaje EU da civiliziraju postkomunističke iluzije da se nekretnine kupuju za tuđi novac a ništa se ne proizvodi i izvozi i naravno ne vrača posuđeno..1%1% na 100.000 eura kredita na 30 godina je 15.000 eura, švicarac je po cca 3,5%,kamata, to je planirana ušteda 45.000 eura, ali nije baš tako, trebalo je na vrijeme ili vratiti ili promijeniti u eur, sad je kasno ..

VI
virgosinemacula
19:04 19.01.2015.

Ne raste Svicarski franak nego pada euro. Pada zato sto su uveli sankcije Rusiji, logicno ako nista ne proizvodis i ne izvozis da ti moneta gubi na vrijednosti. Europa je imala ogromnu stetu, naravno o tome nitko ne pise.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije