Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpore

U 15 godina upola manje braniteljskih zadruga

Tvrtka Agroprom
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
02.08.2019.
u 19:30

Od 2004. do 2018. Ministarstvo hrvatskih branitelja pomoglo je rad 494 zadruge

U razdoblju od 2004. do 2018. godine potporu Ministarstva hrvatskih branitelja ostvarilo je 494 braniteljskih zadruga, od čega je i nadalje aktivno 267 zadruga, što ukazuje na održivost 54,05 posto zadruga koje su proteklih 15 godina bile korisnice potpora.

Dalmatinci i Slavonci vode

Podaci Ministarstva hrvatskih branitelja pokazuju da je najviše aktivnih zadruga-korisnica potpore u Splitsko-dalmatinskoj županiji (61) te Osječkoj-baranjskoj županiji gdje djeluju 43 zadruge. Poljoprivrednom djelatnošću bave se 152 zadruge (56,93%).
Najviše aktivnih zadruga-korisnica potpore Ministarstva koje su registrirane za poljoprivrednu djelatnost djeluje u Splitsko-dalmatinskoj županiji (28), Osječko-baranjskoj županiji (26) i Vukovarsko-srijemskoj županiji (13).

Potpore se najviše koriste za nabavu opreme, strojeva, alata i mehanizacije za obavljanje djelatnosti, uređenje postrojenja, poslovnog, proizvodnog ili skladišnog prostora, podizanje novih i restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada te nabavu stoke i pčela.

Kako braniteljski OPG-i posluju i kako dolaze do tržišta saznali smo u razgovoru s Josipom Kulašom iz Polače, čiji se OPG bavi ekološkim uzgojem maslina na deset hektara.

– Maslinik nam još nije u punoj rodnosti, za sada imamo 20-ak tona godišnji urod – objašnjava Josip Kulaš, branitelj koji je maslinik podigao u kršu prije 11 godina.

Sorte koje uzgaja su oblica, leccino i pendolino, od ulja radi blend kojim postiže cijenu 150 kuna po litri, a godinama dobiva priznanja kao najbolji domaći ekološki proizvod. Posao je obiteljski, OPG ima četvero zaposlenika i još 20-ak u sezoni branja maslina.

– Berba je kod nas ručna i tako će biti zauvijek, jer u strojnoj berbi maslina oksidira u par sati i ulje gubi na kvaliteti. Ako želite kvalitetno ulje, prerada mora biti isti dan jer ona donosi 45 posto kvalitete ulja. Ulje smo prije dvije godine brendirali, uložili u ambalažu i dizajn te se danas Faustina ekstra djevičansko maslinovo ulje prodaje u eko-trgovinama, restoranima i hotelima na Kvarneru. Gotovo 99 posto proizvodnje ide u Opatiju i Lovran i nešto sitno kod nas u Zadarskoj županiji – kaže Kulaš. Ulje šalje na analizu u Grčku, a zbog dobrih rezultata i potvrda kvalitete prodaja mu se povećala 400 puta.

Država daje potpore ekološkim proizvođačima, a kroz mjeru 4.1.1. je obnovio mehanizaciju, kupio traktor i potrebne priključke.
Podravka, Pevec, HPB

Osim novčanih potpora resorno ministarstvo organizira sajmove, a posljednje dvije godine nastoje snažnije poduprijeti plasman proizvoda kroz suradnju s Podravkom (za otkup poljoprivrednih proizvoda) i Pevecom (za plasman neprehrambenih proizvoda).
S Hrvatskom poštanskom bankom prije nekoliko tjedana Ministarstvo branitelja potpisalo je Sporazum o kreditiranju mikro, malog i srednjeg poduzetništva hrvatskih branitelja i njihove djece. Zadruge koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom prijavljuju se i na natječaje iz Programa ruralnog razvoja.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, od početka provedbe Programa ruralnog razvoja do danas ugovoreno je ukupno 20 projekata kojima su korisnici braniteljske zadruge. Ukupna odobrena potpora je 25 milijuna kuna za ukupno 14 braniteljskih zadruga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije