Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Prihodi od turizma lani su premašili 11 milijardi eura

Lanjski je devizni prihod od turizma 9,493 milijarde eura, 858 milijuna više nego u 2016., otkrivaju podaci Hrvatske narodne banke
31. ožujka 2018. u 09:30 5 komentara 1151 prikaza
Foto: Petar Glebov/Pixsell

Lani su strani turisti u Hrvatskoj ostavili čak tri milijarde eura više nego prije samo devet godina. Točnije, devizni prihodi od turizma za prošlu godinu iznose 9,483 milijarde eura, prema podacima Hrvatske narodne banke, a 2009. samo 6,379 milijardi. Lanjska turistička sezona pritom je bila unosnija od 2016. za 10 posto, odnosno 858 milijuna eura.

HNB: Rekordni prihodi od turizma od 9,5 milijardi eura

Posljednjih godina prihodi kontinuirano rastu, dugo priželjkivanih osam milijardi eura od stranaca premašeno je 2016., dok je sedam milijardi dosegnuto prije jednog punog desetljeća, u 2008. No, poslije toga bile su zaredale četiri “sušne” godine s od 6,3 do 6,8 milijardi godišnjeg prihoda od stranih gostiju, da bi se naš turizam tek 2013. vratio na sedam milijardi eura.

Kako bilo, u rekordnoj 2017., s više od 15 milijuna turista i sto milijuna noćenja, više od devet milijardi deviznog prihoda bilo je sasvim očekivano. Broj gostiju i noćenja pritom je rastao i nešto brže (13 i 12 posto) od 10-postotnog rasta prihoda. No u turizmu je svejedno malo nezadovoljnih.

– Turizam je uz povoljno vanjsko okruženje te napredak strukturnih reformi jedan od glavnih generatora rasta hrvatskog gospodarstva – komentira podatke HNB-a ministar turizma Gari Cappelli te dodaje: – Uključujući domaću potrošnju, prihodi od turizma lani su premašili 11 milijardi eura. Rast od 10 posto prema godini prije najbolji je pokazatelj napretka. Ove godine očekuje nas gotovo milijarda eura investicija, čime će se još više unaprijediti naša ponuda, a uz planirane zakonodavne izmjene i reformske mjere Vlade bit će još uspješniji.

Inače, udio prihoda od turizma u BDP-u 2017. iznosio je 19,6 posto, što je 0,7 postotnih poena više nego 2016.

Pogledajte i turiste na Zrću:

1 / 15
Ministar Cappelli na skupštini UHPA-e u Crikvenici i u obilasku Novog Vinodolskog Bespovratne potpore Ministarstvo turizma strukovnim školama za turističke projekte dodijelilo 400 tisuća kuna Zlatni rat naše blago Mirror objavio 7 hrvatskih plaža koje se moraju posjetiti, stvarno su divne Podrška iz Bruxellesa EU osniva poseban fond i radnu skupinu za turizam
Tarik Filipović
SPORNA IZJAVA
Tarik Filipović: Prekinuo sam snimanje 'Generala' radi rečenice zbog koje bi me bilo sram u kinu
Argeta Junior
ZABAVNO I UKUSNO
Ovo su tri ukusna ljetna međuobroka koji će oduševiti vaše mališane
 • ljudeman:

  Jos malo i prihodi od turizma mogli bi dostici iznos koji godisnje donese ili posalje toliko omrazena dijaspora

 • ObrenM:

  Sto stalno forsirate ovog uhljeba neznalicu?Da turisticke zajednice dobiju autonomnost u kreiranju turizma prihodi bi bili mnogo veci,a da ne govorimo o "troskovima"koje ima ovaj lojalni lik.

 • Avatar ivan0408
  ivan0408:

  Prihodi od turizma uglavnom zavrse kao place i isplate uhljebima.