Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podrška iz Bruxellesa

EU osniva poseban fond i radnu skupinu za turizam

Foto: Petar Glebov/Pixsell
30.03.2018.
u 06:20

Europska komisija poduprla je hrvatsku inicijativu, a dodatno se naglašava važnost jedinstvene europske turističke politike

Turizam pridonosi BDP-u Europske unije deset posto, osigurava 24 milijuna radnih mjesta u zemljama članicama te niz drugih benefita koji idu uz čak 499,6 milijuna međunarodnih putovanja, koliko je registrirano u destinacijama diljem Europske unije tijekom 2016.

S tim argumentom Hrvatska, točnije Ministarstvo turizma, već neko vrijeme gura ideju o posebnoj upravi i samostalnom fondu za turizam pri EU, po uzoru na, recimo, poljoprivredu i nekoliko drugih gospodarskih sektora. Kabinet ministra Garija Cappellija u tome se mogao osloniti i na podršku Markova trga i Pantovčaka, a ideju je načelno podržalo više članica EU. Nakon pozitivnih reakcija brojnih europskih ministara turizma, hrvatska je inicijativa, doznaje se jučer, dobila i službenu podršku Europskog parlamenta. U svom je izvješću, naime, dao preporuku Odboru za financije Europske komisije da se za razdoblje nakon 2020. formira posebna financijska linija za turizam. Europski parlament dodatno je naglasio i važnost jedinstvene europske turističke politike ocijenivši da ona može znatno doprinijeti rastu i stvaranju novih radnih mjesta.

– Naša je Vlada prepoznala vrijednost turizma i zahvaljujući tome pokrenuli smo osnivanje jedinstvenog europskog fonda i radne skupine. Time će se otvoriti brojne financijske i razvojne mogućnosti za hrvatski turistički sustav – kaže Cappelli. Naravno, mnogim europskim turističkim projektima iz zajedničke EU blagajne i sada pristiže novac, ali posreduju druga ministarstva. U Cappellijevu ministarstvu vjeruju da bi bilo logičnije i učinkovitije da posrednika nema.

1/20

Komentara 1

DU
Deleted user
07:03 30.03.2018.

Od turizma moze zivjeti samo 10% stanovniistva i to 2 mjeseca u hrvatskoj....turizam je negacija rada...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije