Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAVALA GOSTIJU

Turistička sezona sve dulja; u listopadu 8% više gostiju

Turisti
Foto: Robert Anić/PIXSELL
08.11.2013.
u 12:25

Tijekom pred i posezone na Jadranu i u Zagrebu bilo je dvjestotinjak tisuća turista više, a registrirano je 1,2 milijuna noćenja više nego lani

Samo tijekom listopada hrvatski je Jadran ili hrvatsku metropolu za odmor izabralo gotovo 550 tisuća turista. Tijekom tog mjeseca turistički su domaćini uknjižili oko 1,9 milijuna noćenja i hrvatskom turizmu donijeli nove rekorde. Gosti su, naime, u desetom mesecu 2013. bili čak 8,5 posto brojniji nego u istom mjesecu lani, a ostvarili su i 4,6 posto više noćenja.

- Sezona je u Hrvatskoj sve dulja, a kada zbrojimo turističke rezultate prvih šest mjeseci s rujnom i listopadom, ispada da smo u tom razdoblju imali 223.000 turista više i 1,2 milijuna noćenja, odnosno rast od četiri i pet posto - kaže ministar turizma Darko Lorencin koji podsjeća da su jačanje predsezone i posezone među glavnim turističkim ciljevima.

Direktorica Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić kaže, pak, da su dobri rezultati potvrda uloženog truda svih turističkih djelatnika.
Listopad je, inače, duž obale bio iznenađujuće dobar. Istra je registrirala 5,6 posto gostiju i 4,5 posto noćenja više. Na Kvarneru su turisti bili 4,6 posto brojniji, a u noćenjima plus iznosi 1,5 posto.

Domaćini u Splitsko-dalamatinskoj županija zabilježili su 16 posto više gostiju i 15,4 posto više noćenja. Domaćini Zadarske županije, pak, ugostili su devet posto više turista, a Šibensko-kninske 2,7 posto. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji gostiju je bilo dva posto više, a u Zagrebu gotovo 18 posto više.
Od početka godine ukupno je na Jadranu i u Zagrebu bilo nešto više od 12 milijuna turista, koji su ostvarili 71 milijuna noćenja. Turista je bilo više nego lani u istom razdoblju 5,4 posto, a noćenja je "ubrano" četiri posto više.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije