Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Trump nastavlja trgovinski rat - uvodi nove carine za EU

– O ovom se slučaju sporimo već 14 godina i došlo je vrijeme za akciju. Administracija priprema odgovor čim Svjetska trgovinska organizacija (WTO) objavi nalaz svoje arbitraže o vrijednosti protumjera SAD-a – poručio je Robert Lighthizer, američki trgovinski predstavnik
10. travnja 2019. u 08:43 4 komentara 447 prikaza
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Američki predsjednik nastavlja trgovinski rat! Zbog subvencija koje je Europska unija osigurala Airbusu, predlaže carine na niz proizvoda iz 28 europskih zemalja, što je nova eskalacija tenzija između Starog kontinenta i Trumpove Amerike. SAD tvrdi da su godišnje štete koje u trgovini trpe zbog subvencija “teške” više od 11 milijardi dolara, dok iz EU poručuju da je brojka pozamašno preuveličana.

Donald Trump NOVI KADAR Trump opet smjenjuje: Ovaj put odlazi šef tajne službe

– O ovom se slučaju sporimo već 14 godina i došlo je vrijeme za akciju. Administracija priprema odgovor čim Svjetska trgovinska organizacija (WTO) objavi nalaz svoje arbitraže o vrijednosti protumjera SAD-a – poručio je Robert Lighthizer, američki trgovinski predstavnik te istaknuo je da im je krajnji cilj postizanje sporazuma s EU o okončanju, kako ih je nazvao, nedosljednih subvencija za velike civilne zrakoplove.

– Kada EU prekine te štetne subvencije, dodatni američki nameti koje koji se uvode kao reakcija, mogu biti ukinute – ucjenjuju iz Ureda američkog trgovinskog predstavnika (USTR).

Donald Trump TRGOVINSKI SPOR Trump uvodi carine na europske proizvode: Europske subvencije Airbusu negativno utjecale na SAD

Popis proizvoda za koje se predlažu carine pušten je u javnu raspravu. Na njemu su fileti lososa, svježi i sušeni, sirevi (Cheddar, Roquefort, Stilton, Gruyere i Pecorino), limun, svježi i sušeni, djevičansko maslinovo ulje, desertno vino Marsala, puloveri od kašmira, keramičko posuđe s kositrenim poklopcima, motocikli sa zapreminom motora između 500 i 700 “kubika” i zidni satovi s mehanizmom koji nije električni, dizajnirani da rade više od 47 sati bez navijanja, prenosi BBC.

Dodatne carine mogle bi se uvesti i na ciljane proizvode iz Francuske, Njemačke, Španjolske i Velike Britanije: helikoptere te podvozja i trupovi koji se ugrađuju u nove civilne zrakoplove. Očekuje se da će WTO objaviti svoj nalaz ovog ljeta, a od te institucije sukobljene strane već godinama traže pravorijek, optužujući se međusobno za nezakonitu pomoć Airbusu i Boeingu.

Ken Hu Neumorni u šarmiranju Huawei se od Trumpa brani napadom na Europu

SAD je lani već uveo ​​pristojbe na uvoz čelika i aluminija od ključnih trgovinskih partnera, uključujući i EU. Zauzvrat je EU u lipnju uveo svoje carine na američki viski, motocikle i sok od naranče. Prošli je mjesec Trump zaprijetio i carinama na europske automobile, ne uspiju li postići trgovinski sporazum. Europa, pak, pritišće uvođenjem poreza na prihod digitalnih platformi, poput Googlea i YouTubea, od reklama, a i uvođenje Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU velikim je dijelom usmjereno upravo protiv monopola koji Amerikanci drže utom segmentu. No, to je samo bitka s Europom. Drugi je front Kina, priča za sebe. I za SAD i za EU.

VIDEO Trump častio burgerima i pizzom:

ACI Marine
Nautički turizam
Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Ante-Portas
  Ante-Portas:

  Pa carine uvijek placa kupac, a ne proizvodjac.

 • zip123:

  Samo nek uvode,vise ce nama ostati.

 • midea:

  kako , pa to su naši saveznici ? kada bi svi prestali plaćati naftu u dolarima Ameri bi propali .