Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neumorni u šarmiranju

Huawei se od Trumpa brani napadom na Europu

Ken Hu
Foto: Reuters/PIXSELL
02.04.2019.
u 09:49

Kineski telekomunikacijski div postao je nezaobilazan na svim sajmovima i tehnološkim priredbama.

Huawei, kineski telekomunikacijski div, predstavio se i na njemačkom prestižnom industrijskom sajmu u Hannoveru, koji je upravo u tijeku, i zapravo ne propušta nijednu priliku da pokaže što je i što može. Pohvalili su se nedavno poslovnim rezultatima i jasno iskazali svoju namjeru da u ovoj godini postanu prvaci u prodaji svojih pametnih mobitela te da s trona zbace Samsung. Istodobno planiraju postati prvi i kada je riječ o implementiranju telekomunikacijske opreme za 5G, a neumorno će i dalje raditi na istraživanju i razvoju.

Uvjereni su da će kompanije koje odluče surađivati s Huaweijem biti najkonkurentnije u 5G eri te da će si zemlje koje odluče raditi s njima osigurati prednost u sljedećem valu rasta na području digitalne ekonomije. Ove riječi, naime, Huaweijevi čelnici neprekidno ponavljaju u posljednje vrijeme nastojeći uvjeriti prije svega poslovni svijet u ispravnost vlastitog poslovanja te izvrsnost koju posjeduju.

Špijuni i direktorica

Huawei se našao u središtu pozornosti krajem protekle godine nakon američkih optužbi za špijunažu, točnije za kršenje sankcija nametnutih Iranu. U to ime SAD je podigao dvije tužbe i prisilio Kanadu da po njegovu nalogu pritvori Meng Wanzho, jednu od glavnih kompanijskih direktorica. Slučaj Meng Wanzho, direktorice za financije koja je ujedno i kći osnivača Huaweija, potaknula je eskalaciju trgovinskog kinesko-američkog rata i priskrbila Huaweiju poziciju glavne mete. Huawei je nedavno odgovorio na optužbe tako što je tužio SAD za nepoštivanje tržišne utakmice, i to u Teksasu. O optužbama vezanim za špijunažu u ime kineskih vlasti te za kršenje sankcija kazali su da nipošto nisu krivi.

Ken Hu
1/4

Ipak, teške optužbe nisu prošle bez posljedica te je Huawei postao meta svih svjetskih sigurnosnih službi koje su propitivale sigurnost njegovih proizvoda, prije svega telekomunikacijske opreme koja je ugrađena u postojeće mreže te onih koji bi tek trebali biti implementirani i činiti novu generaciju mobilnih mreža kao što je popularni 5G.

Tako su među prvima Australija i Novi Zeland jednostavno pronašli način da kineske tvrtke udalje iz procesa prodaje telekom opreme na svojem teritoriju. Amerikanci su žestoko lobirali ucjenjujući Europu savezništvom da se i ona i sve zemlje članice EU odreknu kineskih proizvoda. No, EU naposljetku nije podlegao pritiscima i kineski Huawei trenutačno ima zeleno svjetlo za poslovanje u EU.

Huawei samo raste

Britanci, podložniji američkim utjecajima, proveli su i opsežno ispitivanje opreme, a izvještaj koji su iznjedrili nije potvrdio da postoji ikakav “backdoor” pristup koji bi omogućio curenje podataka u kinesku vladu.

Pronašli su niz bugova te izvijestili da Huawei predstavlja velik rizik na duge staze. Ipak, kao lijek predlažu strogi sustav nadzora koji bi mogao ublažiti i omogućiti upravljanje rizicima koje nosi Huaweijeva oprema. Inače, kineski telekom div Huawei jučer je zarotirao predsjednika kompanije te je novi glavni izvršni čovjek Ken Hu.

Huawei je izvijestio je mu je neto dobit u 2018. skočila 25 posto unatoč “vanjskim smetnjama” povezanim s američkom kampanjom fokusiranom na optužbe za špijunažu. Neto dobit dosegnula je 8,8 milijardi dolara. Ukupni su prihodi porasli 19,2 posto, na 107 milijardi dolara. U odjelu potrošačke elektronike prihodi su rasli 45 posto, dok su prihodi opreme smanjeni 1,3 posto.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar nekakav
nekakav
13:08 02.04.2019.

ljudi se uvijek plaše onog što ne poznaju! tako i ameri imaju strah od ove tehnologije, 5g. amerikanci u ovoj grani tehnologije slijede kineze. da bi ih tehnološki stigli, moraju prvo i brzo doći do nekih spoznaja, a ne bi platili za to, niti istraživali. pa je najbolje optužiti kineza i tražiti uvid u tehniku... stara fora, samo što kod kineza ne prolazi. kinez ne da ni kineskoj vladi upasti u ove čipove! napad na slobodno tržišno poslovanje je ovo, i treba zaustaviti to. svijet koji je pred nama je svijet kine i indije, ne amerike, europe.

Avatar Tračalo
Tračalo
15:26 02.04.2019.

uz inat Americi moj slijedeći mobitel je Huawei

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije