Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBAVLJAČI DIZALI CIJENE

Trgovci HGK traže: Radnika na odmor do 15 dana bez pristanka

Zagreb: Trgovine u centru grada pripremaju sa za dolazak prvih kupaca nakon popuštanja mjera
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
09.05.2020.
u 13:13

Poslodavci u trgovini traže izmjene zakona

Zbog pada prometa u maloprodaji u travnju od 25%, skraćenog radnog vremena i ograničenog ulaska u dijelu trgovina (dok neprehrambene nisu radile 50 dana u kontinuitetu), nedizanja marži i cijena osnovnih prehrambenih artikala u vrijeme epidemije koronavirusa..., Udruženje trgovine HGK tražit će ukidanje Vladine Odluke o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode.

Drago Munjiza, glavni izvršni direktor Lonie, kaže kako su dobavljači dizali cijene 5-10% zbog neplaniranih troškova distribucije, cijena sirovine zbog prekida i/ili usporavanja tijekova robe i lanaca opskrbe... Stoga je potrebno jasnije tumačenje smije li trgovački lanac, koji sada dobavljaču plaća višu cijenu određene robe, zadržati istu maržu kakvu je imao prije krize i uredbe. K tome, situacija u maloprodaji neće biti bitno bolja ni u idućem razdoblju jer neće biti kupovne moći, turizma i građani će više štedjeti i paziti kako troše. Munjiza predviđa kako će pad potrošnje i prometa u trgovini biti oko 50% veći nego pad BDP-a.

– Ako BDP padne 10%, potrošnja će pasti oko 15%, a najviše će biti pogođeni trgovci neprehrambenom robom, šoping-centri, veliki formati dućana i jadranski trgovci, posebice prodajna mjesta na otocima – smatra Munjiza. Zbog svega toga trgovci pri HGK lobirat će i za ublažavanje Zakona o radu. Predlažu mogućnost da se radnika pošalje na godišnji odmor kraći od 15 dana bez njegova pismenog pristanka.

Kod Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi najveći je pak problem tretman rasprodaje zaliha, pogotovu neprehrambene i sezonske robe, odjeće i obuće, koja se gomila u skladištima i gubi na cijeni jer je sezona prošla.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar SusanEU95
SusanEU95
14:08 14.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub

Avatar LauraEE79
LauraEE79
01:52 13.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub

Avatar DorothyAL84
DorothyAL84
10:20 10.05.2020.

ww︆︅​w​​︆︅.​​ki​s︆︅​s​t​​o​k​.​c​o︆︅​​m

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije