Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Trgovci HGK traže: Radnika na odmor do 15 dana bez pristanka

Poslodavci u trgovini traže izmjene zakona
09. svibnja 2020. u 13:13 4 komentara 3090 prikaza
Zagreb: Trgovine u centru grada pripremaju sa za dolazak prvih kupaca nakon popuštanja mjera
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zbog pada prometa u maloprodaji u travnju od 25%, skraćenog radnog vremena i ograničenog ulaska u dijelu trgovina (dok neprehrambene nisu radile 50 dana u kontinuitetu), nedizanja marži i cijena osnovnih prehrambenih artikala u vrijeme epidemije koronavirusa..., Udruženje trgovine HGK tražit će ukidanje Vladine Odluke o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode.

Otvaranjem trgovina centar grada se polako vraća u normalu hrvatska gospodarska komora: Trgovina podnijela veliki teret koronakrize, trgovci će se oporavljati pet godina

Drago Munjiza, glavni izvršni direktor Lonie, kaže kako su dobavljači dizali cijene 5-10% zbog neplaniranih troškova distribucije, cijena sirovine zbog prekida i/ili usporavanja tijekova robe i lanaca opskrbe... Stoga je potrebno jasnije tumačenje smije li trgovački lanac, koji sada dobavljaču plaća višu cijenu određene robe, zadržati istu maržu kakvu je imao prije krize i uredbe. K tome, situacija u maloprodaji neće biti bitno bolja ni u idućem razdoblju jer neće biti kupovne moći, turizma i građani će više štedjeti i paziti kako troše. Munjiza predviđa kako će pad potrošnje i prometa u trgovini biti oko 50% veći nego pad BDP-a.

– Ako BDP padne 10%, potrošnja će pasti oko 15%, a najviše će biti pogođeni trgovci neprehrambenom robom, šoping-centri, veliki formati dućana i jadranski trgovci, posebice prodajna mjesta na otocima – smatra Munjiza. Zbog svega toga trgovci pri HGK lobirat će i za ublažavanje Zakona o radu. Predlažu mogućnost da se radnika pošalje na godišnji odmor kraći od 15 dana bez njegova pismenog pristanka.

INSPEKTORI U AKCIJI Neki trgovci u Hrvatskoj cijene namirnica podigli su i za šesto posto

Kod Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi najveći je pak problem tretman rasprodaje zaliha, pogotovu neprehrambene i sezonske robe, odjeće i obuće, koja se gomila u skladištima i gubi na cijeni jer je sezona prošla.

ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
 • Avatar SusanEU95
  SusanEU95:

  w​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub

 • Avatar LauraEE79
  LauraEE79:

  w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub

 • Avatar DorothyAL84
  DorothyAL84:

  ww︆︅​w​​︆︅.​​ki​s︆︅​s​t​​o​k​.​c​o︆︅​​m