Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Neki trgovci u Hrvatskoj cijene namirnica podigli su i za šesto posto

Ministar financija Zdravko Marić nakon Vladine odluke, unatoč kojoj su neki trgovci dizali cijene, rekao je kako osuđuje takvo ponašanje.
06. svibnja 2020. u 13:07 1 komentara 459 prikaza
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U 52 dana, koliko traje Vladina mjera zaštite cijena određenih prehrambenih i drugih proizvoda koje trgovci zbog pandemije nisu smjeli povećavati, Državni inspektorat kaznio je 20 korona profitera.

Od toga su do sada naplatili tri novčane kazne od ukupno 117.916 kn, a to su ionako dvije trećine pune visine kazne jer su odmah plaćene, doznajemo u Inspektoratu. Prema podacima Državnog inspektorata, do jučer su inspektori provjerili 1034 trgovca i obrtnika te je u tijeku nadzor nad njih 103.

- Prema 20 gospodarskih subjekata poduzete su mjere zbog utvrđenog povećanja cijena proizvoda obuhvaćenih predmetnom Odlukom. Vezano za Vaš upit o kakvim kršenjima se najčešće radilo, odnosno koliko od toga se tiče poskupljenja prehrambenih namirnica i medicinske opreme, ističemo da su kod 20 gospodarskih subjekata utvrđene povrede Odluke i Zakona, odnosno povećanje cijena za proizvode iz kategorija dječja hrana, brašno, jestivo ulje, sol, riža, mesne konzerve, zaštitne rukavice, deterdženti za rublje te sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku i zaštitne maske – naveli su za 24sata iz Inspektorata.

Šibenik: Stroge mjere sigurnosti na gradskoj tržnici koja je ponovno otvorena za stanovnike GORAN GEROVAC Hoćemo li ‘ratnim’ profiterima proglasiti i kapitaliste koji u jeku krize planiraju obračun s radnicima i sječu radnih mjesta

- Uz poduzimanje upravnih mjera kojima je zabranjena nepoštena (agresivna i zavaravajuća) poslovna praksa i nepošteno trgovanje, poduzete su prekršajne mjere, izdavanjem 14 prekršajnih naloga te podnošenjem 6 optužnih prijedloga nadležnim sudovima - pojašnjavaju u Inspektoratu.

Ministar financija Zdravko Marić nakon Vladine odluke, unatoč kojoj su neki trgovci dizali cijene, rekao je kako osuđuje takvo ponašanje. S obzirom na to da se trenutno brine o državnim financijama u novonastaloj situaciji, kaže da ne bi ovu temu komentirao jer je to, uostalom, područje Ministarstva gospodarstva.

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
  • Porta:

    Svi su digli cijene bez izuzetka i treba ih zatvoriti na 14 dana.