Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Travanjski podbačaj na ZSE

Trgovanje dionicama doseglo tek 150,6 milijuna kuna

U hotelu Sheraton održana konferencija "Zagreb - bankarsko i financijsko središte 2021"
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
04.05.2022.
u 08:45

U fokusu investitora i dalje će biti rast cijena sirovina te inflacija, ocjenjuje Ivana Gažić, predsjednica uprave Zagrebačke burze

Neizvjesnost koju donosi rat u Ukrajini, skok inflacije te sve izglednije usporavanje gospodarstva zaustavila je trend rasta trgovanja dionicama na Zagrebačkoj burzi. Kako stoji u mjesečnom burzovnom izvješću za travanj, protekloga mjeseca došlo je do velikog pada prometa.

Tako je dionički promet unutar knjige ponuda dosegao tek 150,6 milijuna kuna što je gotovo 40 posto manje nego u ožujku.

Prekid trenda rasta

Još je lošije prošao ukupni promet koji je s iznosom od 160,9 milijuna kuna prepolovljen. Ipak, svijetla je točka činjenica da je dionički promet na godišnjoj razini povećan za 32 posto. O razmjerima povlačenja ulagača dovoljno govori podatak da je dionički volumen iznosio 1,54 milijuna vrijednosnica, nasuprot 4,2 milijuna u ožujku. Gledano po strukturi, obveznički promet u travnju je iznosio tek 5,9 milijuna kuna, a značajno je podbacilo i trgovanje investicijskim fondovima čijim se udjelima trguje na burzi (ETF).

Ta vrsta vrijednosnica zabilježila je promet od 4,4 milijuna kuna što je 62 posto manje nego mjesec ranije. Kada se sve zbroji i oduzme, prošli je mjesec tako donio prekid trenda rasta burzovnog prometa zabilježenog u prva tri ovogodišnja mjeseca.

Podsjetimo, od početka siječnja do kraja ožujka dionicama je protrgovano za 616,3 milijuna kuna, dok je ukupni promet prešao milijardu kuna.

Predsjednica uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić kaže kako su sva svjetska tržišta prošla kroz dosta teško razdoblje u posljednjih nekoliko tjedana, pa tako i naše.

- Možemo reći da se nesigurnost u vezi ekonomskog rasta i inflacije prelila i na hrvatsko tržište - ocijenila je Ivana Gažić.

Što se tiče sljedećih mjeseci, mnogo je faktora koji utječu na ovakvu situaciju na burzama, smatra čelnica domaćeg tržišta.

- No, s obzirom na nedavno objavljene poslovne rezultate hrvatskih kompanija za prošlu godinu i prvo tromjesečje, vidljivo je da je mnogo njih poslovalo vrlo dobro i možemo biti pozitivni u vezi njihove izvedbe za ovu godinu. Međutim, u fokusu investitora i dalje će biti rast cijena sirovina te inflacija - kaže Ivana Gažić.

Porasla vrijednost dionica

Unatoč daleko manjem trgovanju, vrijednost dionica je porasla. Tako je vodeći indeks CROBEX zabilježio 1,5 posto mjesečnog rasta, istovjetno kao i uži CROBEX10.

CROBEXtr, mjerilo koje još uračunava i dividende, ostvario je rast od dva posto. Od sektorskih indeksa pad od 2,4 posto pretrpio je samo prehrambeni CROBEXnutris dok je najviši rast od čak 8 posto zabilježio CROBEXtransport. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije