Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
je li pogriješio?

Zbog Muskove kupnje Twittera ugrožena Tesla

FILE PHOTO: Tesla's gigafactory in Gruenheide
Foto: MICHELE TANTUSSI/REUTERS
1/4
27.04.2022.
u 14:44

Osim financijskih problema, Muska prate kontroverzne izjave njega samoga, ali i sretnih republikanskih političara koji se nadaju da će novo vodstvo Twittera označiti ulazak u eru slobodnog govora za sve.

Odlukom da kupi Twitter Elon Musk možda je ozbiljno naštetio vrijednosti Tesle, kažu stručnjaci. Investitori su već povukli 126 milijardi dolara iz kompanije, što je nešto više od 12% njene sveukupne vrijednosti. Ovim su potezom umanjili vrijednost Muskovih dionica za 21 milijardu dolara, te ozbiljno ugrozili njegovu mogućnost da uz razne zajmove skupi 46 milijardi dolara koje treba platiti kako bi preuzeo Twitter.

A pošto bijeda voli društvo, pada i vrijednost dionica Twittera. Musk ih je kupio po cijeni od 54,20 dolara, no sada vrijede 49,68 dolara, dodatno zabrinjavajući investitore obje kompanije. Ukoliko se ovi trendovi nastave, Musk će možda morati ozbiljno razmisliti o izlasku iz pregovora sa Twitterom.

Osim financijskih poteškoća, Muskova kupnja Twittera izazvala je i lavinu reakcija u američkoj javnosti. Najsretniji su konzervativci među kojima je prominentni voditelj Fox Newsa Tucker Carlson koji je nakon mjesec dana neaktivnosti objavio "We're back". Također je izjavio da bi Muskova kupnja Twittera mogla biti "trenutak preokreta za konzervativce koje tehnološke kompanije cenzuriraju". O 'sretnoj vijesti' oglasili su se i Carlsonov kolega Mark Levin i republikanska političarka Marjorie Taylor Greene, čiji je Twitter suspendiran zbog širenja lažnih informacija o pandemiji. 

S druge strane političke arene, demokrati su zabrinuti da će Musk povući cijeli niz zaštita od nasilja i dezinformacija koje su zaposlenici Twittera postavili kao zaštitu za svoje korisnike. Angelo Carusone, predsjednik neprofitne udruge Media Matters komentirao je kako je ovime počela "utrka do dna".

Musk je i sam poznat po uvredljivim objavama na Twitteru, među kojima se ističe incident iz 2018. kada je ronioca koji je pomogao u akciji spašavanja dječaka iz spilje u Tajvanu nazvao pedofilom. Kasnije se ispričao te obrisao spornu objavu, a sudska tužba ronioca koji je od Muska htio 190 milijuna dolara za defamaciju je odbačena. Krajem prošle godine na Twitteru je objavio anketu u kojoj je pratitelje pitao treba li prodati 10 posto svojih dionica Tesle, nakon čega je njegov brat završio pod istragom zbog insajderskog trgovanja.

Ključne riječi

Komentara 5

V0
Vlaskoulicanec3.0
14:54 27.04.2022.

Totalitarizam na djelu: čim netko obeća slobodu govora, odmah treba lupiti po njemu. Musk mi nije bio simpatičan, ali moram priznati da mi to postaje...

XA
xaron
23:14 27.04.2022.

Pale dionice Tesle…Mnogi analitičari smatraju da su te dionice ionako precjenjene te ovaj pad i nije neočekivan.

UN
uvijek.nepokolebljiv
15:06 27.04.2022.

... “UgrozenA Tesla” ... Pismenost i poznavanje hrvatskog jezika infiltrator ima iz balkanskih gudura me silno impresionira kao recimo: ... “ovo auto” ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije