Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Industrija

Trgovački lanci od ulaska u EU povećali uvoz mlijeka 4 puta

mlijeko
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
03.04.2014.
u 21:30

Maras: 
Imamo 35 tisuća praznih ležećih mjesta u štalama. Moramo ih popuniti bar 8000.

Zbog oporavka europskog mljekarskog sektora otkupna cijena svježeg mlijeka, koja je u veljači u Hrvatskoj bila oko 2,80 kuna, do kraja godine će pasti, dok će negativan utjecaj na primarnu proizvodnju i mliječnu industriju te uvoz gotovih mliječnih proizvoda od strane trgovačkih lanaca i dalje rasti, kazala je na konferenciji za novinare Rašeljka Maras, predsjednica CroMilka, udruge najvećih otkupljivača i prerađivača mlijeka u Hrvatskoj.

Mljekarski sektor u velikim je problemima. Trgovački lanci od ulaska RH u EU povećali su uvoz gotovih mliječnih proizvoda za gotovo četiri puta, što je dodatna prijetnja za 30.000 zaposlenih u domaćem mljekarskom sektoru, farmere i prerađivačku industriju. U 2013. godini proizvodnja mlijeka na farmama pala je na 503 milijuna, 100 milijuna litara u odnosu na godinu ranije, proizvodnja i potrošnja konzumnog mlijeka 25,6%, a broj proizvođača za 15%, na samo 10-ak tisuća.

S druge strane uveden je PDV na mlijeko od 5%, prosječna otkupna cijena mlijeka porasla je 6,9%, a trošak energenata (tehnološke pare) čak 137,9%.

- Drastičan pad otkupa mlijeka na hrvatskim farmama posljedica je smanjenja broja mliječnih krava, nelikvidnosti i prezaduženosti farmera, visokih ulaznih troškova u poljoprivredi, nedovršene zemljišne reforme te neredovite i netransparentne isplate poticaja - tvrdi Maras.

Zbog svega toga potrebno je, tvrdi, podizati konkurentnost primarne proizvodnje kroz podizanje stočnog fonda, reprogramiranje HBOR-ovih kredita, povećanje likvidnosti, redovito isplaćivanje poticaja, rješavanje pitanja zemljišta... Danas imamo čak 35 tisuća praznih ležećih mjesta u štalama u koje je kroz operativne programe utrošeno 278 milijuna eura novca iz državnog proračuna. Primarna mjera mora biti popunjavanje tih kapaciteta, s barem 8000 komada, kaže Maras.

No unatoč podršci Ministarstva poljoprivrede, taj je projekt „pao“ na bankama pa prerađivači sami subvencioniraju povećanje stada i količine mlijeka koje otkupljuju od svojih kooperanata. Od rujna lanjske godine tako je kupljeno oko 2000 junica.

>>Laslo:Lani je u Hrvatskoj proizvedeno 100 milijuna litara mlijeka manje

Komentara 5

SR
srečko45
22:22 03.04.2014.

kako su sada odjenom svi postali dušebrižnici i sada paničare što nema mlijeka na hrvatskom tržištu a do unatrag godinu i više dana natjecali su se u smanjenju cijene mlijeka domaćim proizvođačima a sada kada imamo na policama austrijsko,slovačko i češko mlijeko nastaje panika....

Avatar noemy-no
noemy-no
22:51 03.04.2014.

Evo kako oni guse domace proizvodjace i Hrvatsko gospodarstvo. Ugurali su zemlju u Evropsku uniju, otvorili vrata stranim kapitalistima da se bogate na vec opljackanom pucanstvu, umjesto da stimuliraju domacu proizvodnju i izvoz, oni povecali 4 puta uvoz. I tako u svakom sektoru. Drzava nema ni jednu svoju banku, nego tjeraju tvrtke i privatnike, malu i srednju proizvodnju, da se duze kod stranih banaka u vlastitoj drzavi, onda im uvezu kvintale tudje robe sa svjetskog trzista u pola cijene, tako da ovi ako sta i proizvedu moraju na kraju da bace. Mosh mislit. A ovamo se zaduzili do guse u kreditima. Pa kaze Goli otok. G.O im je hotel s 5 zvjezdica sta su zasluzili.

FR
frabrne
10:32 04.04.2014.

Pa taj isti CroMilk je i najveći krivac što je proizvodnja pala na današnji nivo, zar nisu prije dvije godine bili upozoravani da će do toga doći (prosvjedi u ZG 2012). Sad kad je došlo do njihove gu..ce kukaju jer nema više uvoza subvencioniranoga mlijeka iz EU tj. mogu i dalje tamo kupovati ali ih s transportom košta cca 3,5 kn litra jer plaćaju stvarnu cijenu. Ima još jedna zanimljivost vezana uz mlijeko, naime u "master planu" sastavljenom od ove vlade je bio cilj povećati proizvodnju na 1,5 milijardi litara godišnje do 2020 g., kada su se počeli pojavljivati podaci o drastičnom padu proizvodnje taj dio je uklonjen iz "master plana".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije