Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKONOMISTI U OPATIJI

Treba vući poteze zbog kojih se gube izbori

konferencija u Opatiji
Foto: Goran Kovacic/pixsell
19.05.2014.
u 10:06

Mladen Vedriš: 
Nije više pitanje što, nego tko je spreman napraviti odlučne poteze

Ekonomski fakultet Osijek i Pforzheim sveučilište okupili su u Opatiji vodeće ekonomiste koji su s 10. Međunarodne konferencije IMR 2014. poručili da su rješenja za izlazak iz krize poznata, ali je za njihovu primjenu potrebna vlada dovoljno hrabra da napravi poteze zbog kojih će izgubiti iduće izbore.

– Nije više pitanje što, nego tko je spreman napraviti odlučne poteze – istaknuo je ekonomist Mladen Vedriš, a rješenja je ponudio je Josip Budimir, ekonomski strateg HSLS-a. Iz mirovinskog sustava treba izdvojiti sve mirovine koje nisu zarađene radom i prebaciti ih u proračun te znatno smanjiti, predlaže Budimir, a zdravstveni deficit smanjio bi ograničavanjem obujma usluga pokrivenih osnovnim osiguranjem. Sustav socijalne skrbi treba centralizirati, kaže Budimir i na njega primijeniti imovinski cenzus pa biti socijalni slučaj neće biti isplativije nego raditi. Ekonomski strateg HNS-a Dragan Kovačević drži da se moramo usmjeriti na pokretanje tisuće manjih projekata na kojima se mogu zaposliti nezaposleni.

– Veliki projekti realiziraju se godinama. Plomin C će prave učinke pokazati za nekoliko godina, a mi u međuvremenu moramo zaposliti ljude iz Slavonije poticanjem malih tvornica. Turizam u jadranskoj regiji možemo unaprijediti mjerom podizanja kategorije hotela za jednu zvjezdicu uz pomoć HBOR-a. Tako možemo napraviti iskorak u godinu dana – poručuje Kovačević. Nedostatak konkurentnosti profesor Vladimir Gligorov s Bečkog instituta za međunarodna ekonomska istraživanja riješio bi internom deprecijacijom koja bi smanjenjem cijene rada ulaganje u industriju učinila profitabilnim uz reformu porezne politike i izmjene Zakona o radu.

Konzultant Damir Novotny ne slaže se s profesorom Gligorovom i misli da Hrvatska ne treba biti zemlja jeftine radne snage, već da je izlaz u razvoju industrija s visokom dodanom vrijednošću.

– Igranje s tečajem kune u ovako euriziranoj zemlji bilo bi pogubno po građane – istaknuo je Novotny. Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić za krizu je optužio “fiskalnu provaliju u koju nas Vlada gura povećanjem poreza i cijene energenata”. Ivan Miloloža, član Hrvatske udruge poslodavaca, suorganizatora konferencije, istaknuo je da su cijene energenata narasle i do 400 posto te da podizanje poreza guši gospodarstvo nespremno za EU. Problem je možda najbolje detektirao profesor emeritus Dražen Barković ustvrdivši da Hrvatska pati zbog decidofobije.

>> Banke u Hrvatskoj imaju 30 milijardi kuna loših kredita

Komentara 4

Avatar gladnijura
gladnijura
11:47 19.05.2014.

Nema komentara?! Pa ovdje ima brdo materijala. Kad bi ovdje došlo do subverzivne terorističke akcije sa smrtonosnim posljedicama, Hrvatska bi stvarno ostala bez izlaza, koliko je tu pameti na okupu.

Avatar bereza
bereza
16:48 19.05.2014.

Koliko mi imamo ekonomskih stručnjaka, da su iole kvalitetni, nama bi ujedinjeni Japan, Kina, Rusija, Indija i SAD morali dalekozorom gledati u auspuh dok šibamo daleko ispred svih njih! Ali, kakvi su nam "ekonomski stručnjaci", takva nam je i ekonomska politika, i takvo nam je stanje u ekonomiji! Kad bi, kako to spominje @gladnijura, svi ti "ekonomski stručnjaci" i "ekonomski analitičari" nekim slučajem netragom nestali, hrvatska ekonomija to ne bi ni primijetila, niti osjetila. Mjere koje se spominju su uglavnom u domeni ekonomske teorije, ono što se spominje konkretno odnosi se na daljnja rezanja ali se ne spominju načini unapređenja funkcionalnosti sustava... Istina, veliko je pitanje koliko je autorica članka vjerno prenijela izrečene "ideje". I dalje svi ti naši "stručnjaci" pokazuju da nisu mentalno izašli iz okvira razmišljanja čvrsto vođene etatističke privrede! Hrvatska ekonomija zapravo i ne postoji! Postoje tek ostaci ostataka nekadašnje hrvatske samoupravne socijalističke privrede koju se kroz pljačku i uništenje poznatije pod imenom "pretvorba i privatizacija" još uvijek nije uspjelo dokraja uništiti! Mi nemamo ciljeve, nemamo planove, nemamo načine kako ozdraviti hrvatsku ekonomiju. Kad se gleda hrvatski politički i kabinetski "ekonomski establishment", vidi se da svatko od njih očekuje od nekoga drugog da napravi to nešto što bi trebalo napraviti... Oni koji su u stanju složiti govor od više od dvije prosto proširene rečenice bave se isključivo analiziranjem jer, ili nemaju vlastitih ideja, ili smatraju kako im je puno udobnije biti kabinetski uhljeb na državnoj grbači nego da svoje ideje pokušaju realizirati u praksi. Ako netko izvan tog kruga "poznatih i priznatih veličina" istupi s nekom idejom ili nekim projektom koji nije u skladu s njihovim osobnim idejama i interesima, učinit će sve da tu ideju i taj projekt "samelju" i unište prije nego i ugleda svjetlo dana. Volio bih da se varam, ali...

Avatar bereza
bereza
17:02 19.05.2014.

Što se tiče teze da je potrebno "vući poteze zbog kojih se gube izbori", to je demagogija. Potrebno je pokrenuti privredu, potrebno je omogućiti ljudima da žive od svog rada i svojih sposobnosti, potrebno je početi koristiti hrvatske ljudske i prirodne potencijale... Od osamostaljenja, cijela Hrvatska je pretvorena u ogromni mrtvi kapital. Ljudski potencijal, kao najvažnija pokretačka snaga hrvatskog društva, je protjeran u ilegalu. Hrvatska ne koristi radni potencijal svojih stanovnika, ne koristi intelektualni potencijal svojih stanovnika (pri tome ne mislim samo na intelekt s diplomama, jer svaki seljak ima dovoljno pameti da radi nešto korisno i isplativo te time doprinosi boljitku hrvatske ekonomije). Međutim, hrvatski političari se boje hrvatskih stanovnika kao kuge. Najvažniji potez kojeg bi odgovorna politička vlast morala poduzeti bio bi aktiviranje neiskorištenih potencijala hrvatskog stanovništva, i zbog toga poteza sigurno se ne bi izgubilo vlast. Dapače, to bi bio sasvim opravdan razlog da se dobiju i naredni izbori!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije