Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekonomski pokazatelji

Banke u Hrvatskoj imaju 30 milijardi kuna loših kredita

kune, novac
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
16.05.2014.
u 17:00

Rast Europske unije ubrzao se na 1,4%. Istodobno, Japan je uzletio 5,9%, a SAD je u plusu 2,3%. U Banskim dvorima nadaju se ugodnom iznenađenju

Poljska, Mađarska i Velika Britanija povećale su svoj BDP u prvom ovogodišnjem kvartalu više od 3%, a prva procjena koja se temelji na podacima za 21 od 28 članica pokazuje da se rast EU ubrzao na 1,4%. Istodobno, Japan je uzletio 5,9%, dok je SAD u plusu 2,3%. Za Hrvatsku još nema podataka o ostvarenju u prvom kvartalu 2014., a u Banskim se dvorima nakon devet kvartala uzastopnog pada nadaju ugodnom iznenađenju zbog nekih pozitivnih pokazatelja za prva tri mjeseca.

Jedan od njih je i povećanje robnog izvoza za približno 8%, čime je i Hrvatska jednim dijelom profitirala od oporavka u EU. Najsnažnije europsko gospodarstvo, njemačko, raslo je 2,5%, ali Italija kao najvažniji hrvatski partner još je u minusu od 0,5%.

Mađari su s povećanjem od 3,2% ostvarili najveću stopu rasta još od 2006. godine. Za Sloveniju također nema podatka, no očekuje se pozitivan rezultat nakon rasta u zadnjem prošlogodišnjem kvartalu. Savjet Hrvatske narodne banke u ovotjednoj analizi također navodi da se dogodio oporavak gospodarske aktivnosti na tromjesečnoj razini kad je riječ o rastu fizičkog obujma industrijske proizvodnje, jačanju robne razmjene s inozemstvom i blagom porastu prometa u trgovini na malo, no građevina je i dalje u padu. Isto tako, loši krediti banaka skočili su u prvom kvartalu za 820 milijuna kuna, na 30,08 milijardi, a njihov postotak sa 15,7 na 16,10%.

>> Banke građanima moraju vratiti harač na kredite 

>> U EU 1000 milijardi eura loših kredita

Komentara 2

BU
BubyZG
18:02 16.05.2014.

Nema nam druge, već da organiziramo dobrotvorne događaje za spas naših banaka !!

CH
chupakabra
09:36 20.05.2014.

Dajte molim vas suci riješite te sirote banke muka zbog njihovih pljački i otimanja budućnosti pa kada vrate što su oteli možda više neće biti tako puno loših rezultata banaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije