Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
birokracija

Tko će ulagati? Za građevinsku dozvolu treba obići 21 adresu i izgubiti 188 dana

građevinski radovi
Foto: Ilustracija: Grgur Zucko/PIXSELL
30.10.2014.
u 19:00

Procedura je skraćena, trajala je 379 dana, kaže ministrica graditeljstva Mrak Taritaš i dodaje da je stvarno stanje još i bolje

Točno godinu dana čekali su iz požeškog Plamena, naše najveće ljevaonice, građevinsku dozvolu za novi pogon.

– Da nam je proizvodnja ovisila samo o toj investiciji, propali bismo. Tko će onda ulagati u Hrvatsku? – govori nam Milan Matijević, predsjednik uprave te tvrtke koja zapošljava 400 radnika. I Svjetska banka prepoznala je taj problem. U izvješću koji koristi podatke do 1. lipnja, navodi se kako je u Hrvatskoj iznimno komplicirano ishoditi građevinsku dozvolu. Izračunali su da bi za gradnju skladišta u Zagrebu trebalo obići 21 adresu, a cijela procedura traje 188 dana i investitora stoji 10,9 posto ukupne vrijednosti skladišta.

Ako se skladište želi sagraditi u Danskoj, investitor će dozvolu dobiti u sedam koraka i u 64 dana. Korak više je potreban u Njemačkoj, gdje procedura traje 96 dana i košta 1,1 posto vrijednosti građevine.

Problem je birokracija, da poduzetnik ovisi o pojedincu, o činovniku koji zna zauzeti stav da je važan. Imamo osjećaj kao da činovnici misle da svi nešto muljamo te moramo dokazivat da smo nevini. Onda se traže dodatne analize, elaborati, moramo plaćati agencije. Da, promijenio se zakon, trebalo bi biti lakše, ali, iskreno, ne vjerujem – objašnjava Matijević.

Činjenica da je Hrvatska od svih zemljama najveći napredak postigla upravo u području građevinskih dozvola posebno veseli ministricu graditeljstva i prostornog uređenja Anku Mrak Taritaš.

– U trenutku kada je Svjetska banka počela procjene, procedura ishođenja dokumentacije trajala je čak 379 dana. Godinu dana kasnije, ta je procedura skraćena na 188 dana – kaže Mrak Taritaš. Međutim, ni to, iako je riječ o velikom napretku, nije pravo stanje. Ono je, drži ministrica, još i bolje jer se nove dozvole, izdavane po novom Zakonu o gradnji, koji je stupio na snagu 1. siječnja, a koji bi trebao još ubrzati proceduru, gotovo i nisu izdavale do svibnja. Što se tiče 21 koraka, ministrica napominje kako je proceduru potrebno proći i to se neće mijenjati. Niti je to u konačnici, kaže, bitno. – Bitno je koliko vremena treba da se ti koraci završe – zaključuje ministrica.

>> Hrvatska 65. među 189 zemalja po konkurentnosti, uz bok Omanu i Moldaviji

Komentara 21

TE
TechnoCroat
20:13 30.10.2014.

Ne kuzim zasto treba 21 koraka. Mozda da 21 uhljebljenih ima sto radit. U USA 2 koraka i zavrsna inspekcija. 4-5 tjedna za dozvolu i par dana za inspekciju.

SP
Spezispezi
20:17 30.10.2014.

Ovo je samo dio istine. Ja sam za godinu dana uspio rjesiti kupoprodajni ugovor za plac uz 4 anexa, svaki puta cijela ekipa hodocastila biljezniku. Samo preko tri mjeseca cekanja da stanje iz katastra prepisu u gruntovnicu ito sam potegao vezu za to. Kad sam spoznao koliko me jos papira i potvrda ceka odustao sam od gradnje. Iskreno i realno put do gradjevinske dozvole za kucu treba vam oko 3 godine pod uvjetom da se intezivno bavite s papirima, sto znaci zanemariti sve ostalo.

DA
dario2612
20:17 30.10.2014.

a da postoji aplikacija u koju učitaš projekt, ona sama provjeri jel u skladu sa zakonom i svim potrebnim za građenje te automatski iza dozvolu, a ovi iz državnih ureda nek izađu na teren i provjere jel sve u skladu sa dozvolom i projektom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije