Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skupi projekti

Stala gradnja jer se svi elaborati plaćaju odmah

geodeti
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
14.05.2014.
u 14:15

Geodeti: Četiri mjeseca izgubili smo zbog pravilnika koji je bio tako kompliciran da je bio neprovediv

Iako je novi Zakon o gradnji koji je na snagu stupio 1. siječnja ove godine trebao pojednostaviti i znatno ubrzati proceduru izdavanja građevinskih dozvola, čini se da se dogodilo upravo suprotno. Razlog se krije u geodetskom projektu koji je po tom zakonu sastavni dio glavnog projekta, što znači da bez njega nema građevinske dozvole.

Nisu se usudili

Dogodilo se to da mnoge stavke Pravilnika o geodetskom projektu, prema kojemu geodeti provode spomenuti zakon, mnogi od njih nisu znali protumačiti pa je Pravilnik morao biti promijenjen i novi je tek nedavno stupio na snagu. Već su tu izgubljena četiri mjeseca. Jer, kako doznajemo u geodetskim krugovima, od početka godine rijetko se koji geodet usudio izraditi geodetski projekt. Splitski geodeti s kojima smo razgovarali tvrde kako su im voditelji četiriju katastarskih ureda u Splitsko-dalmatinskoj županiji s kojima surađuju potvrdili da nisu ovjerili ni jedan novi geodetski projekt od početka ove godine.

No, novi geodetski projekt ne muči samo geodete. Trn je u oku i svima koji su se odlučili nešto graditi. Naime, već u startu moraju imati oko 25 tisuća kuna. S PDV-om i, trebaju li obaviti još i parcelaciju, trošak za obiteljsku kuću površine 200-300 četvornih metara može se popeti i na 30 tisuća kuna koje moraju platiti odjednom. Naime, prema novom Zakonu o gradnji, u geodetskom se projektu moraju izraditi svi potrebni elaborati, a ima ih nekoliko, koji su se prije radili u fazama. To podrazumijeva i da onaj tko gradi sve to odmah treba i platiti, dok su prije investitori taj trošak plaćali kako bi koji od potrebnih elaborata bio dovršen. Pogrešku su priznali i u Ministarstvu.

– Nakon što je donesen Pravilnik o geodetskom projektu, i kad smo vidjeli gotove projekte, uočeno je da je postojeći projekt prezahtjevan i da način na koji je posložen iziskuje preveliko financijsko opterećenje za građane – poručili su u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja. Međutim, iako je novi Pravilnik u međuvremenu izrađen i objavljen, on nije doveo, tvrde geodeti, do smanjenja troškova za one koji žele graditi. Kolika je stvarna šteta nastala tim odugovlačenjem, teško je reći jer podaci o broju izdanih građevinskih dozvola isključivo prema novom Zakonu o gradnji ne postoje. U Ministarstvu kažu da oni te podatke nemaju te poručuju da dozvole za gradnju izdaju gradski i županijski upravni odjeli.

Podatke nitko nema

– Oni podatke o broju izdanih odobrenja dostavljaju Državnom zavodu za statistiku koji ih potom ujedinjuje i objavljuje – stoji u odgovoru Ministarstva. U Zavodu za statistiku kažu pak kako oni ne raspolažu podatkom o broju izdanih građevinskih dozvola od 1. siječnja prema novom Zakonu o gradnji, već samo podacima o ukupnom broju izdanih odobrenja. Postoji, kažu u odgovoru, mogućnost da Ministarstvo graditeljstva raspolaže tim podatkom. A onda smo opet na početku...

Komentara 29

SP
Spezispezi
14:30 14.05.2014.

Netko namjerno sabotira razvoj u državi. Toliko traljavosti na jednom mjestu se ne može dogoditi pukim slučajem i neradom.

CH
cheker
15:24 14.05.2014.

Geodetski projekt je potpuna ludost i proizvod bezobraznog lobiranja struke pri izradi Zakona. Naplatiti unaprijed nešto što će se odvijati za 3 ili 4 godine (iskolčenje) ili još gore, nešto šta se se može odvijati tek za deset godina (prijedlogg uknjižbe) je neviđena pljačka Investitora i nema veze s poštenim poslovnim ponašanjem. Dopuna pravilnika nije olakšala ništa.Istina je da gradovi i županije puna 4 mjeseca nisu izdali niti jednu građ.dozvolu na području cijele RH.Zakon je neprovediv. Cijene geodetskih usluga su sramota, jer Geodetski projekt košta više nego ostatak projekta; arhitektura + statika + elektro + vodovod i kanalizacija + strojar + elaborat zaštite od požara. Ukratko, geodet naplati za dva dana rada kao 5 ovlaštenih inženjera za 20 dana rada. Da ne filozofiramo previše, osim snimka postojećeg stanja (do sada zvanog Posebna Geodetska Podloga) sve ostale radnje u geodetskom projektu se naplačuju debelo unaprijed bez ikakve potrebe osim žestoke pohlepe. Ovom je prethodila suluda naplata geodetskih elaborata za legalizaciju koji su besmisleni i ne daju nikakve suvisle podatke. Kao struka, geodeti su u lobističkom smislu najuspješniji u ovoj državi.Pitanje morala i stvarne cijene rada ih stoga ne zanima.

DU
Deleted user
15:36 14.05.2014.

Da skratimo § priču - za obiteljsku kuću cca 200m2, dakle ništa naročito i ni naznake megalomanštine - potencijalni graditelj treba a priori iskeširati preko 150 tisuća kn za kojekakvu papirologiju i utući godinu-dvije čekanja na nju. Do prve lopate u zemlju još nije ni stigao. I tko donosi takve zakone!? I tko "projektira" takvu proceduru, da se izrazim a la mrak ministarka!? Oni isti koji beru desetine i desetine tisuća kn mjesečno na ime nazočnosti u saborskom restoranu gdje ručak košta manje nego studenta burek na obližnjem kiosku. I onda se s govornice čude kako je krepao građ. sektor, ali totalno... Koja hipokrizija!? Nakon 15 - ak različitih naknada na vodu, dobili smo i de facto blokadu primisli da bi netko krenuo u poduhvat građenja obiteljske kuće!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije