Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova osiguranja

Police protiv bombaških napada

terorizam
Reuters/Pixsell
16.06.2017.
u 19:04

Osiguravajuće kuće proširuju ponudu polica koje u obzir uzimaju i neizravne štete za tvrtke čije je poslovanje ugroženo

Promijenjena taktika terorista koji u nedavnim napadima na zapadnoeuropske gradove ciljaju građane nagnala je osiguravajuće kuće na ponudu polica koje uzimaju u obzir i neizravne štete za tvrtke. Kako navodi Reuters, police koje pokrivaju štete nastale terorističkim napadom pojavile su se na američkom tržištu nakon rušenja tornjeva Svjetskog trgovinskog centra 11. rujna 2001. godine, no do sada su pokrivale samo izravnu, fizičku štetu.

Novi rizici

Napadi u Sydneyu 2014. godine, Parizu pretprošle godine te nedavni napadi u Manchesteru i Londonu naglasili su potrebu polica koje pokrivaju rizik od terorističkih događaja, a koji mogu izazvati devastirajući pad prihoda u industrijama poput turizma i ugostiteljstva, ističe Chris Folkman, direktor upravljanja proizvodima u tvrtki za procjenu rizika RMS.

Takve police osiguranja pomogle bi, primjerice, pariškim hotelima kojima su prihodi po dostupnoj sobi prošle godine pali 14,6 posto zbog napada u studenom 2015. godine kada je život izgubilo 130 ljudi.

David Abrahamovitch, izvršni direktor lanca kafića među kojima je i jedan koji je bio zatvoren nekoliko dana zbog istrage nedavnog napada na Londonskom mostu, tvrdi da njegova tvrtka od prošle godine ima takvu policu.

No, police koje pokrivaju rizik “gubitka privlačnosti” osiguravateljima mogu izbiti velik novac.

Zamka je u definiciji

Procjenjuje se da globalne odštete po toj osnovi mogu dosegnuti i tri milijarde dolara.

Međutim, da bi takva polica bila aktivirana, vlasti napad moraju okarakterizirati kao teroristički, a ne samo nasilni. Državna definicija napada ustvari je rizik za tvrtke koje se žele osigurati.

Primjerice, bombaški napad na Bostonski maraton 2013. godine nije udovoljavao kriterijima američkog ministarstva financija za proglašenje terorističkim djelom prema odredbama zakona o osiguranju od terorističkog rizika.      

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije