Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluke

T-HT zbog racionalizacije poslovanja otpušta 300 radnika

ht
Arhiva VL
11.01.2011.
u 09:51

Prosječni trošak otpremnine i povezanih materijalnih prava po zaposleniku obuhvaćenim Programom zbrinjavanja za 2011. godinu iznosi oko 350.000 kuna bruto

T - Hrvatski telekom u ovoj godini riješit će se 335 zaposlenika. Razlog je za to, navodi se u njihovu priopćenju, nastavak programa racionalizacije poslovnih procesa i povećanja efikasnosti u 2011. Lani je uprava tog najjačeg telekoma u Hrvatskoj sa sindikalcima sklopila sporazum o neotpuštanju u ime krize i teških uvjeta života, no već prije blagdana počeli su obavještavati one za koje su zaključili da im više neće trebati da u ovoj godini moraju otići.

 – Znali smo da otpuštanja slijede, no vjerovali smo da će se dogoditi na proljeće, a ne baš za praznika i u vrijeme pregovora o kolektivnom ugovoru, to je s njihove strane bilo baš ružno – prvo je što je rekao Mato Nađ, dopredsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske. Istina, riječ je o već najavljenoj dinamici smanjenja broja radnika u T-HT-u koja je u ime krize bila na ledu godinu dana i vjerojatno će istim tempom biti nastavljena i u 2012., ali i 2013. godini.

 Prepolovljen broj radnika

 T-HT će tako, s trenutačno 6036 zaposlenih, sljedeću godinu dočekati sa 5700 zaposlenih, a nakon još dvije godine smanjivanja po tristotinjak ljudi, neslužbeno doznajemo, u 2014. mogao bi ući s oko 5000 zaposlenih. A valja podsjetiti da je 2002. godine, kada je počelo smanjenje broja zaposlenika, u T-HT-u bilo zaposleno 11.300 ljudi.

 – Radničko vijeće neće podržati ovaj plan zbrinjavanja zaposlenika i s njime se ne slažemo. U T-HT-u nema tehnološkog viška zaposlenih, to više što među 335 radnika ima i onih s visokom stručnom spremom, njih 20 posto, ima i magistara znanosti, za njih se sigurno pravom organizacijom posla, odnosno reorganizacijom, moglo naći mjesta. Primjerice, ove su godine na udaru računovodstveni i knjigovodstveni servisi, tako je u tom odjelu u Varaždinu na popisu za otkaz svih devet zaposlenica. Da se bolje promišljalo i planiralo, to se nije moralo dogoditi – ističe Mato Nađ te dodaje da, dok dijeli otkaze, HT plaća 1363 studenta koji rade u pozivnim centrima, odnosno u korisničkim službama, a usto dosta djelatnika radi na određeno vrijeme, a i zapošljavaju se novi ljudi.

 Prosječan trošak otpremnine i povezanih materijalnih prava po zaposleniku obuhvaćenom programom zbrinjavanja za 2011. godinu iznosi oko 350.000 kuna bruto, za što je najveći dio novca rezerviran u poslovnim knjigama iz 2009., dok je preostali potreban novac rezerviran u 2010. godini, priopćeno je iz T-HT-a. M. Nađ slaže se s ocjenom da je riječo dobrim otpremninama za hrvatske prilike, no pritom upozorava da oni koji ih dobiju, ako se ponovno ne zaposle, neće moći dugo opstati. Na popisu za otkaze nisu oni kojima bi to možda na neki način i odgovaralo te bi mogli u prijevremenu mirovinu. Naime, oni kojima malo nedostaje i koji bi do uvjeta za umirovljenje s time mogli preživjeti nisu na popisu, što je još jedna zamjerka upravi koja je bezbolnije mogla odraditi smanjivanje broja ljudi.

 Socijalni kriteriji

 Istina, uprava je primijenila i dodatne socijalne kriterije pa tako na popisu nisu samohrani roditelji ili supruzi koji rade u HT-u te ‘otpušteni’ ne moraju odraditi otkazni rok. No, stav je sindikata da nitko od ‘popisanih’ ne treba završiti na ulici te, uvjeravaju, u slučaju tužbe radnici dobivaju sporove i do sada je oko 5 posto njih vraćeno na stara radna mjesta. Sudski su procesi dugotrajni i psihički iscrpljujući te mnogi i odustaju, no to je jedini način postizanja pravde, vjeruje Nađ.

 Deutsche telekom, većinski vlasnik T-HT-a, smanjivanje troškova radne snage provodi i u ostalim zemljama jugoistočne Europe. Tako su u Slovačkoj i Mađarskoj veliki nekoć državni telekomi spali na tek 20 posto zaposlenih. U osam posljednjih godina mandata Ivice Mudrinića u Hrvatskoj broj zaposlenika je prepolovljen.

 

Ključne riječi

Komentara 41

ML
mladko
13:03 11.01.2011.

žao mi je što je ovo samo početak i što će mnogi pošteni građani izgubiti svoja radna mjesta uskoro.. žao mi je i što sam se ulogirao ali morao sam kad vidim količinu gluposti u komentarima.

NI
Nikahr80
10:17 11.01.2011.

Prekrasan promo članak, ispade da su toliko brižni da je onima koji bivaju otpušteni bolje nego onima koji ostaju raditi. Gluposti, sad ćemo još više čekati javljanje operatera dok slušamo Gibonijevu promociju albuma.

BE
belizar
10:16 11.01.2011.

kao i u 90% ostlaih firmi u Hr, u zadnjih 20 godina.....kad ne znaš kako dalje, kad nemaš jasnu viziju razvoja u sljedećih 5, 10 i 20 godina-otpusti radnike! sreća je za ove radnike u HT-u, što su radili u bogatoj firmi, pa će barem dobiti otpremnine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije