Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Svjetska banka predviđa rast hrvatskog gospodarstva u iduće tri godine

Gospodarski rast u Europi i središnjoj Aziji u 2018. godini usporio je na 3,1%, a predviđa se kako će u 2019. godini pasti na 2,1% zbog sve sporijeg globalnog rasta i neizvjesnih izgleda
05. travnja 2019. u 07:59 4 komentara 532 prikaza
proizvodnja
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

U razdoblju od 2019. – 2021. godine u Hrvatskoj se očekuje umjeren rast gospodarstva po prosječnoj stopi od 2,5 %, navodi se u danas objavljenom izvješću Svjetske banke o najnovijim gospodarskim kretanjima u Europi i središnjoj Aziji (Economic Update for Europe and Central Asia), piše N1.

Zdravko Marić POVRATAK REJTINGA Zaduženje države spušta se ispod 2%

Gospodarski rast u Europi i središnjoj Aziji u 2018. godini usporio je na 3,1%, a predviđa se kako će u 2019. godini pasti na 2,1% zbog sve sporijeg globalnog rasta i neizvjesnih izgleda.

– Europa i središnja Azija osjetljive su na globalnu neizvjesnost i suočene su s ozbiljnim dugoročnim izazovima kao što su starenje stanovništva, pad produktivnosti, slabljenje ulaganja i klimatske promjene. Dobro je to što je na raspolaganju cijeli niz mogućih rješenja kada su posrijedi javne politike okrenute poticanju rata i ublažavanju tih izazova – kaže Cyril Muller, potpredsjednik Svjetske banke za Europu i Srednju Aziju.

Radnici u Uljaniku ČEKA SE OBJAVA DZS-A BDP: Makroekonomisti očekuju usporavanje rasta, ovo su razlozi

Očekuje se kako će regionalni rast donekle povratiti snagu u 2020. i 2021. godini jer se predviđa kako će postupni oporavak Turske poslužiti kao protuteža suzdržanoj aktivnosti na prostoru Središnje Europe. No, dugoročni izazovi regije i nadalje su pozamašni.

Zbog smanjenih stopa fertiliteta tijekom devedesetih godina prošloga stoljeća udio radno sposobnog stanovništva regije znatno je opao. Između 2013. i 2017. godine, rast produktivnosti usporio je na 0,8% godišnje.

VIDEO Indijski radnici u Hrvatskoj

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • Exar89:

    2.5% je tragično loše, tim tempom Hrvatska neće nikad dostići zapadnu Europu.

  • branka1958:

    Od izbora do izbora

  • ivan21:

    A što bi htili da preko noći dosegneš stopu rasta od 5 do 6 %, pa da sutra budemo u većim problemima nego 2008 godine. Vjerujem da je ovo stabilna rasta i nebi se smio srušiti preko noći. Moramo biti ... prikaži još! zadovoljni s bilo kakvim rastom s obzirom da na to da dugo vremena nije bilo nikakvog rasta.