Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis EU fondovi

Sve o dokumentaciji 
i obvezama iz natječaja...

Obveze: 
troškovi se moraju opravdati, javna nabava provesti prema nacionalnom zakonodavstvu, a izvještaji redovito dostavljati
03. rujna 2018. u 10:15 0 komentara 139 prikaza
EU fondovi
Foto: Shutterstock

Na internetskoj stranici www.strukturnifondovi.hr natječaje je moguće pretraživati uz korištenje različitih filtara. Pretraživanje je omogućeno prema statusu, vrsti poziva, području, prijavitelju, fondu te operativnom programu iz kojeg se natječaj financira.

EU fondovi Od misli do realizacije Imam ideju. Što dalje?

Osim otvorenih natječaja, na navedenoj internetskoj stranici, kao i s pomoću besplatne aplikacije za mobilne telefone „EUfondovi“ moguće je pronaći zatvorene natječaje, ali i natječaje koji su u najavi, što je vrlo korisno za pravodobnu pripremu projektnih prijedloga. Baš radi pravodobne pripreme projektnih prijedloga potencijalnih prijavitelja, najkasnije do 31. prosinca tekuće godine na internetskoj stranici www.strukturnifondovi.hr objavljuje se Indikativni godišnji plan objave poziva na dostavu projektnih prijedloga.

Posrijedi je dokument koji predstavlja vremenski raspored s planiranim datumima pokretanja natječaja (odnosno poziva na dostavu projektnih prijedloga) sufinanciranima iz Operativnih programa (za otvorene i ograničene postupke za koje postoji više od jednog unaprijed određenog prijavitelja). Indikativni godišnji plan objave poziva na dostavu projektnih prijedloga sadrži popis poziva na dostavu projektnih prijedloga i rokove poznate u trenutku izrade plana te je podložan izmjenama i dopunama.

Na što je potrebno paziti pri sastavljanju projektnog prijedloga i koja je dokumentacija potrebna?
Kako prijaviti projekt i u kojem obliku, uz iscrpna pravila, definirano je natječajnom dokumentacijom koja se objavljuje uz svaki natječaj. Najvažniji dokument objavljen uz natječaj su Upute za prijavitelje koje sadrže apsolutno sve informacije potrebne za prijavu projekta: aktivnosti koje se financiraju, potencijalne prijavitelje, rokove i ostale uvjete.

Dobro bi bilo da uz natječaje koji vas interesiraju prvo provjerite tko se može prijaviti (prihvatljivost prijavitelja) i što se sve sufinancira kako biste bili sigurni da ste pronašli pravi natječaj.

Preglednost i cjelokupnost natječajne dokumentacije osnovni je preduvjet za sudjelovanje u daljnjem postupku evaluacije. Potpuna natječajna dokumentacija mora biti dostavljena isključivo u nadležnu instituciju u naznačenom roku za predaju. Prije predaje natječajnu dokumentaciju detaljno pregledajte jer se nepotpisana ili nepotpuna natječajna dokumentacija neće uzimati u obzir za razmatranje.

Tijekom provedbe projekta korisnik 
ima nekoliko 
općih obveza:
Svi troškovi projekta moraju se opravdati, postupci javne nabave moraju se provesti sukladno nacionalnom zakonodavstvu, potrebno je pravilno upravljati proračunom te dostavljati izvještaje. Korisnik pri provedbi projekta tromjesečno šalje izvještaj o napretku, nakon posljednjeg razdoblja provedbe završni izvještaj o provedbi projekta te, ako je tako definirano u natječaju, izvještaj nakon provedbe projekta. Uz navedene obveze, korisnik mora osigurati vidljivost projekta, odnosno provesti određene aktivnosti informiranja i komunikacije kojima će se javnosti prezentirati činjenica da je Europska unija sufinancirala projekt.

EU fondovi Gdje je moj novac... Koji su nam EU fondovi dostupni? Povucite novac i pokrenite posao! Pripremite projekt za apliciranje na natječaj za financiranje iz fondova EU: Povucite novac i pokrenite posao!
Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.