Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis EU fondovi

Imam ideju. Što dalje?

Svaki je dobar projekt počeo idejom. Ako i nemate početnog kapitala, može se naći novac za izvedbu – ali ideja mora biti dobra, a projekt donijeti novu vrijednost
03. rujna 2018. u 10:10 1 komentara 398 prikaza
EU fondovi
Foto: Shutterstock

Informirajte se o mogućnostima financiranja
Službena internetska stranica Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj je www.strukturnifondovi.hr - pruža detaljne informacije o ESI fondovima, uključujući i trenutačno otvorene natječaje na koje se možete prijaviti.

EU fondovi Financijski instrumenti Postoje li druge mogućnosti financiranja osim kroz bespovratna sredstva?

Novcem iz fondova EU financiraju se oni projekti koji pridonose razvojnim ciljevima Hrvatske, ali i Europske unije. Sva područja koja se mogu financirati kroz fondove EU definirana su u programskim dokumentima koji se nazivaju operativni programi, a obuhvaćaju poljoprivredu, zapošljavanje, obrazovanje, kulturu, dobro upravljanje, znanost, istraživanje i razvoj, ulaganje u poduzetništvo, zdravlje, informacijske i komunikacijske tehnologije, promet, okoliš, energetiku te infrastrukturne i druge projekte.

Pronađite odgovarajući natječaj za svoju projektnu ideju
Ako želite svoju ideju pretvoriti u projekt koji će biti sufinanciran novcem EU, za početak je potrebno pronaći odgovarajući natječaj. Na internetskoj stranici www.strukturnifondovi.hr može se pronaći onaj koji odgovara području interesa iz projekta i provjeriti možete li svoj projekt financirati na taj način. Koristeći razne filtre natječaje možete pretraživati prema području, vrsti prijavitelja, tipu natječaja, ali i prema drugim kategorijama.

Osim internetske stranice, natječaje možete pratiti i preko mobilnih telefona, kroz aplikaciju “EUfondovi” koja je besplatna i moguće ju je preuzeti preko Google Play Storea (Android) i App Storea (iOS).

Dobro proučite i pripremite natječajnu dokumentaciju
Nakon što ste sigurni da ste pronašli odgovarajući natječaj, potrebno je dobro proučiti svu natječajnu dokumentaciju i priložene obrasce te pripremiti projektni prijedlog prema uputama zadanim u preuzetim obrascima.

Opišite kratko, jezgrovito i jasno svoj projekt i ciljeve koje želite njime postići, imajući na umu krajnji cilj projekta i specifične ciljeve koji se moraju realizirati tijekom njegova ostvarenja. Definirajte zašto je baš vaš projekt važan i zašto je baš njega potrebno sufinancirati. Argumentaciji dodatno u prilog govore što jasnije iskazani očekivani rezultati projekta koji daju i rješenja eventualnih konkretnih problema koji se mogu pojaviti tijekom provedbe projekta, a što su ona brojnija i preciznije opisana, to je i projekt kvalitetniji.

Vrlo važna sastavnica svake natječajne dokumentacije je troškovnik projekta, odnosno cjelokupna financijska konstrukcija, sa svim kategorijama troškova i tipovima ulaganja. Poslije, tijekom provedbe, novac se mora namjenski upotrijebiti u skladu s troškovnikom.

EU fondovi “Filtrima” do cilja Sve o dokumentaciji 
i obvezama iz natječaja... EU fondovi Gdje je moj novac... Koji su nam EU fondovi dostupni?
Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
  • Hrabraja:

    hahhahha, imas ideju bjež van. Jer buti Maric odmah zel 65%