Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

'Stvara se atmosfera da je nepoželjno raditi sa privatnim tvrtkama'

S druge strane naglašava se kako jedino privatne investicije državu mogu izvući iz krize, navodi se u priopćenju.
30. travnja 2014. u 12:45 2 komentara 303 prikaza
mudrinić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Stvara se atmosfera da je nepoželjno raditi sa privatnim tvrtkama i kod privatnih poslodavaca, dok se s druge strane naglašava kako jedino privatne investicije državu mogu izvući iz krize, stoji u priopćenju kojim se danas oglasila Hrvatska udruga poslodavaca (HUP).

- HUP mora reagirati na populističke teze koje se šalju u medije posljednjih dana na temu izdvajanja uslužnih djelatnosti. U postupku izdvajanja uslužnih djelatnosti, koje su dio nužnih reformi države, privatne tvrtke okupljene u HUP-u su više puta javno izrazile spremnost na očuvanje radnih mjesta svih zaposlenih i njihovih radnih prava te pružanje više kvalitete usluge uz niži trošak poslovanja, stoji u priopćenju te se dodaje:

- U neosnovnim djelatnostima država zapošljava 26.500 ljudi, a ukupan trošak obavljanja tih djelatnosti iznosi 3,4 milijarde kuna na teret proračuna, odnosno, građana. Privatni poslodavci nude bolje upravljanje tim poslovima, zadržavajući pritom sve zaposlene i oslobađajući ta sredstva državi za podizanje kvalitete ustanova, poput bolnica, škola, vrtića, domova zdravlja, ureda javne uprave itd. Prigodno se zaboravlja činjenica da je pružanje tih usluga u državnom i javnom sektoru prisutno u Hrvatskoj već 20 godina i ne postoji tijelo državne ili javne uprave koje nema izdvojen dio servisa, a što je ujedno i svjetska uobičajena praksa. U trenutcima kada nam je javni dug prevelik i u proceduri smo prekomjernog deficita, a milijun građana Hrvatske radi za preostalih 3 milijuna, čudimo se sindikatima i opoziciji koji se kroz populističke izjave poigravaju s ljudskim emocijama, izazivajući strah od gubitka posla.

Posebno je zabrinjavajuće što se direktno pridonosi stvaranju neutemeljene atmosfere da je nepoželjno raditi sa privatnim tvrtkama i kod privatnih poslodavaca, dok se s druge strane naglašava kako jedino privatne investicije mogu državu izvući iz krize, upozoravaju iz HUP-a.

- U procesima izdvajanja uslužnih djelatnosti planira se investirati oko 100 milijuna kuna godišnje. Tako će se ponovno odgovornost za daljnji gospodarski pad svaliti na 'privatnike' koje se etiketira u svakoj predizbornoj kampanji; bilo sindikalnoj ili političkoj. 'Trebamo više radnih mjesta, više poslova i investicija' očito je tek puka fraza jer se ne pokazuje spremnost stvoriti preduvjete i nužne reforme da frazu pretvorimo u realnost - zaključuje HUP.

>>Privatnici su lani otvorili 15.000 novih radnih mjesta

U Tomislavovom domu na Sljemenu traju prirpeme za karantenu
KULTNI HOTEL
Zašto se zatvara Tomislavac: Ljudi će u karanteni boraviti 15-ak dana uz potpuni komfor
tt
Tabu tema
Evo što morate znati o životu s hemoroidima
  • Privatni sektor:

    Mudrinicu, odi u miovinu i postedi nas svog mudrovanja. Gradi stupove s krovovima na nekom otoku, ali ne zaboravi prvo zatraziti gradevinsku dozvolu...

  • maraosta:

    Novokomponirani tajkuni, majstori pretvorbe, pljaćkaši javnog dobra i društvenog vlasništva, kriminalci koji su uz pomoć korumpiranih kriminalaca u saboru radnicima oduzeli vlasništvo sada idu korak dalje i žele feudalizam.Kriminalci us pomoć imperijalistićkih fašista hoće robovlasničko društvo..Danas se ,,socijal demokracija" zalaže ... prikaži još!e za fašistoidni neoliberalni kapitalizam. Pod krinkom konkurentnosti korumpirani banditi su društveno vlasništvo i javno dobro stavili na ,,bubanj" a radnicima nude robovlasništvo.