Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon u pripremi

Stiže osobni bankrot, evo što trebate znati

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
25.02.2014.
u 14:08

U Sloveniji dužnik ostaje gotovo bez svega i gubi poslovnu sposobnost.

U tijeku oštrih kritika zakona o predstečajnoj nagodbi, država priprema zakon koji će slično omogućiti rješavanje problema prezaduženim građanima, piše Poslovni dnevnik.

Do kraja travnja trebao bi zaživjeti dugo iščekivani Zakon o osobnom bankrotu na kojem se intenzivno radi u Ministarstvu pravosuđa, no iako bi na snagu trebao stupiti u manje od dva mjeseca zasad je poznato samo to da bi se trebao temeljiti na slovenskom modelu. U Sloveniji dužnik ostaje gotovo bez svega i gubi poslovnu sposobnost.

S obzirom na manjkavosti propisa o predstečajnim nagodbama, teško je razumljiv izostanak bilo kakve javne rasprave o jednako tako važnom zakonu za građane, o kojem ništa ne znaju ni u Ministarstvu financija, kao ni u Hrvatskoj narodnoj banci.Kad se govori o prezaduženim građanima, u javnosti se stvara dojam da će osobi bankrot donijeti olakšanje dužnicima i oprost dugova. Iz Hrvatske udruge banaka, koja sudjeluje u radnoj skupini za izradu tog propisa, poručuju da nijedna banka neće dobrovoljno otpisivati dugove. Što bi osobni bankrot mogao značiti za hrvatske građane pročitajte ovdje.

Komentara 2

LU
lutomirski
18:02 25.02.2014.

praseca drzava vam priprema zakon kako cete bolje najebati, i to joj je trebalo 20 godina, a Ministarstvo pravo suda,kakvo cinicno ime, a svi znamo da je krivosude i da su svi prevaranti...obratite se na Srbski zakon on je bolji...

Avatar Dino Francetić
Dino Francetić
09:46 13.03.2014.

Ja ih poznam dvojicu, i preživljavaju radeći na crno. Firme odavno nemaju i ne plaćaju nit kamatu. Svi ostali građani, dakle, uplaćivali su i zdravstveno za njih. Dok je to trajalo, živjeli su ljepo i iznad mogućnosti, a sada neka njihov trošak podjelimo svi skupa ? Možda ove sitne dugove...ali iznad 10.000 bila bi sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije