Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLIČNO RODILE

Šparoge proizvodi sve više poljoprivrednika, uspijevaju ih i izvesti

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
29.06.2021.
u 23:17

Zadruga Vinkovačka šparoga i braniteljska zadruga Rokovačka šparoga proizveli su oko 95 tona šparoga

Vremenske prilike prolongirale su berbu šparoga, a na poljima Zadruge Vinkovačka šparoga ona je počela 26. travnja i završila je 13. lipnja, odnosno neka tri tjedna kasnije nego uobičajeno. Prinosi su dobri i šparoga je i ove godine dobro rodila.

– Zadovoljni smo. Uvijek postoji strah od mraza i hladnijeg vremena, s čime smo i ove godine imali problema. Šteta je bilo, ali su one manje nego prošle godine – kaže upravitelj Zadruge Vinkovačka šparoga Branko Horvat. Prema njegovim riječima, Zadruga Vinkovačka šparoga i braniteljska zadruga Rokovačka šparoga zajedno su proizveli oko 95 tona šparoga.

– Sve što proizvedemo i prodamo. Odmah s polja i iz sortirnice naši proizvodi idu poznatim kupcima. Ove godine uspjeli smo nešto i izvesti u Njemačku. Postoji prostora da se proizvodnja širi jer sve veći broj građana spoznaje koliko je konzumiranje ovog povrća dobro za zdravlje čovjeka – rekao je Horvat.

Procjenjuje se kako je u Vukovarsko-srijemskoj županiji pod šparogama oko 120 hektara poljoprivrednih površina, a u cijeloj Hrvatskoj oko 200 hektara. Šparoge kao kultura, smatra Horvat, imaju budućnost. Jedna stabljika šparoge ima životni vijek od deset godina tako da se ulaganje vrati u roku od 3 do 4 godine, dok su ostale godine čista zarada. Prošla i ova godine su zbog epidemije koronavirusa bile specifične, ali nije zaustavljen plasman šparoga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije