Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Šest zemalja regije imat će poseban žig za kvalitetu hrane

Mreži za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane JI Europe sjedište će biti u Zagrebu, a cilj joj je unaprijediti gospodarstvo i zdravlje
31. ožujka 2016. u 08:30 9 komentara 920 prikaza
trgovina
Foto: ilustracija

Svaka roba ima svoga kupca i mi to poštujemo. No nijedan potrošač ne smije doći u situaciju da, primjerice, u trgovini jednako plaća i čokoladni namaz s kakaom i mliječnom masti i onaj koji se na deklaraciji jednako tako zove, a u njemu su, umjesto čokolade, rogač i biljno ulje – komentar je gospodarstvenika, koji su jučer s istaknutim ljudima iz javnog i političkog života u zagrebačkoj Staroj gradskoj vijećnici podržali osnivanje Mreže za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane jugoistočne Europe (SEEN-FSQC), prve međunarodne organizacije sa sjedištem u Zagrebu.

Važno za 72 milijuna potrošača

Prema riječima dr. Zvonimira Šostara, inicijatora mreže i ravnatelja NZJZ-a Dr. Andrija Štampar, cilj mreže je zaštititi zdravlje građana i unaprijediti gospodarstvo u regiji kroz standardizaciju kontroliranja zdravstvene ispravnosti hrane i poticanje testiranja, inspekcijskog nadzora te menadžmenta kvalitete hrane. Mrežu će, prema Šostarovim riječima, voditi institucije iz šest osnivačkih zemalja – RH, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Slovenije, a okupljat će zavode za javno zdravstvo i vodeće znanstvene institute iz tih zemalja, poput našeg Ruđera Boškovića, koji je i jedan od osnivača. Tu su, naravno, i fakulteti koji sudjeluju u edukaciji mladih ljudi koji će sutra raditi u procesu proizvodnje i distribucije hrane u regiji, a do ljeta bi im se trebale priključiti i vodeće institucije iz Srbije, Bugarske, Rumunjske, Grčke, Mađarske i Albanije.

– Ako danas govorimo o globalnoj debljini, pandemiji šećerne bolesti, naravno da je važna kvaliteta hrane koja se konzumira, a mreža je način da se ta kvaliteta ujednači i na višu razinu digne kontrola uvezene i proizvedene hrane – objašnjava Šostar. Ističe kako će se standardiziranim postupcima izjednačiti granica maksimalno dopuštenih kontaminata u hrani, ali isto tako utjecati i na promjenu legislativa gdje je to moguće. Projekt bi u realizaciju trebao već za tri-četiri mjeseca, a kulminirat će zajedničkom oznakom, odnosno žigom “Kontrolirana kvaliteta” na proizvodu. On bi, čulo se, trebao biti u interesu svih ozbiljnih proizvođača, uključujući trgovačke lance koji plasiraju vlastite robne marke. S “potvrdom” na temelju sveobuhvatnih analiza da je njihov proizvod dobar i kvalitetan, bit će konkurentniji i na domaćem i na inotržištu, koja samo na području novoosnovane mreže čine 72 milijuna potrošača.

I hrana zbližava regiju

– Očekujemo da ćemo do ljeta imati više od 60 članica, zavoda, privatnih poduzetnika i laboratorija, znanstvenih instituta i fakulteta koji će djelovati u sinergiji koju nitko neće moći negirati i minorizirati, čime zapravo postajemo partneri najvećim svjetskim laboratorijima – uvjeren je Šostar. Gradonačelnik Bandić jučer je pozdravio “bilo kakav oblik zajedništva na ovim prostorima makar to bio i hedonizam oko hrane”, što je po njemu izvrstan početak i za druge oblike zbližavanja u 
regiji. 

>> Upitne kvalitete je svaki sedmi med na tržištu

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar abakus
  abakus:

  Radije bih Hrvatsku vidio u istom razredu kvalitete sa zemljama kao što su Austrija, Švicarska, Italija, Francuska. Čemu opet ovo orijentiranje prema istoku (sjeveroistoku, jugoistoku) i zemljama za koje već odavno znamo da spadaju u one u koje razvijene zemlje ... prikaži još! zapada šalju robu treće klase (dakle, ne čak ni druge, a kamo li prve)? Ostavite se više te "regije" pod kojom nam se uvijek prodaje istok - naša regija je daleko više zapad, i to je smjer u kojem trebamo težiti. Granica prema istoku, ulazak u Schengen, kad smo već u EU. U suprotnom, možemo i izaći iz nje.

 • Atanazije:

  S Češkom, Slovačkom i Mađarskom smo bili u jednoj državi malo dulje nego što je trajala Jugoslavija... I dosta toga što danas pokazujemo turistima je iz te države, a ono što bismo rado da nije iz Jugoslavije. I sad nas ... prikaži još! pobožni Šostar i ostali izdajnici vraćaju u blato... kad pršut dobije žig iz Leskovca da je pravi, ma što imaš sumnjati... prava balkanska hrana, tipična, s maslinovim uljem i štruklima...

 • Atanazije:

  To je velika tragedija, opet nas političari prodaju za šaku škuda, trpaju na Balkan! Možeš misliti ispravnost kvalitete potvrđenu na Kosovu, u Rumunjskoj ili Srbiji! HDZ očito slijedi njemačke interese koji žele jedinstveni Balkan pod njemačkom dominacijom. Velika tragedija hrvatskog ... prikaži još! naroda i hrvatske baštine!