Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aramco

Saudijci prvi u svijetu: Profit naftnog diva u 2018. iznosi 111 mlrd. dolara

Foto: AHMED JADALLAH/REUTERS/PIXSELL
04.04.2019.
u 00:05

Zbog vrlo velikih naftnih nalazišta u Saudijskoj Arabiji, Aramco proizvodi oko deset posto sirove nafte u svijetu

Kako izgleda najprofitabilnija tvrtka na svijetu? Saudijski naftni gigant Aramco objavio je jučer rezultate poslovanja koji su izazvali šok. U 2018. je ova tvrtka u državnom vlasništvu profitirala za čak 111,1 milijardi dolara. Za usporedbu, druga najprofitabilnija tvrtka na svijetu američki je Apple koji je zabilježio gotovo upola manji profit, “tek” 59,5 milijardi. Aramco, što je kratica za Arapsku američku naftnu kompaniju, nacionaliziran je 1979. i ima oko 65 tisuća zaposlenih. Danas zbog vrlo velikih naftnih nalazišta u Saudijskoj Arabiji, proizvodi oko deset posto sirove nafte u svijetu.

To i jest glavni razlog odličnih rezultata ove kompanije, koja zbog velikih naftnih polja koje ima u vlasništvu ima niže troškove proizvodnje. Ipak, da ova saudijska tvrtka ipak posluje neuobičajeno dobro, svjedoči i to što kompanije iz drugih zemalja, koje se bave naftnim biznisom, ipak posluju s manjim uspjehom. Američki Exxon Mobil 2018., zabilježio je profit od 24 milijarde, a nizozemsko-britanski Royal Dutch Shell 21 milijardu dolara. Za usporedbu, Alphabet, vlasnik Googlea, ima profit od 30 milijardi.

No, poslovanje Aramca ipak je ograničeno potezima i odlukama saudijske vlade, kao i kretanjima cijena nafte na svjetskom tržištu. Prije tri godine profit Aramca, zbog niskih cijena nafte, bio je tek 13,3 milijarde dolara. Zbog toga joj kreditne agencije vjeruju manje od njenih suparnika na Zapadu pa joj je agencija Moody’s dala rejting A1, što je niže od Exxona ili Shella.

David G. Staples, jedan od direktora agencije, pojasnio je razlog – Aramco ipak velikom većinom posluje samo u Saudijskoj Arabiji koja također ima isti rejting. Brine ih da bi se politička nestabilnost, ili ekonomska recesija, mogle teško odraziti na njeno poslovanje.

– U obzir moramo uzeti i rizik profila države – rekao je Staples.

Aramco je također vrlo snažno oporezovan jer plaća oko 50 posto poreza na dobit te još 20 posto koncesijske naknade vlastima zbog crpljenja nafte. U 2018. Aramco je vladi isplatio 160 milijardi dolara na ime dividendi, poreza i naknada za koncesiju.

Financijske podatke Aramco je objavio zbog predstavljanja međunarodnim kreditorima kojima želi prodati svoje obveznice. Planira podignuti razinu duga kako bi namaknuo 69 milijardi dolara za kupnju petrokemijske tvrtke Sabic. Nju također posjeduje država, odnosno državni fond kojem je na čelu princ Mohammed bin Salman. Upravo je uloga vlade koju princ predvodi uteg na poslovanju saudijskih tvrtki, zbog lošeg političkog imidža na kojeg je najviše utjecalo ubojstvo novinara Jamala Khashoggija.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije