Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Samo inovativni poduzetnici mogu biti globalno konkurentni

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat upozorio je kako nam turizam nosi 20% BDP-a, ali u njemu nema inovacija
04. prosinca 2018. u 19:53 0 komentara 99 prikaza
Poslovni forum 'Inovacijama do konkurentnosti'
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Kombinacijom inovacija i konkurentnosti gospodarstvo ostvaruje bolje rezultate kada je riječ o trgovinskoj razmjeni, izvozu i gospodarskom rastu.

trgovački centar više nego prije krize Za blagdane će se potrošiti milijardu kn više nego lani

Stoga je odgovornost na državama da osiguraju poduzetnicima pravni okvir koji će im omogućiti da budu bolji od konkurenata u međunarodnoj utakmici, kazao je premijer Andrej Plenković na poslovnom forumu HGK "Inovacijama do konkurentnosti", koji se odražava u sklopu summita Srednjoeuropske inicijative. Premijer je podsjetio kako Hrvatska ima Strategiju pametne specijalizacije za razdoblje od 2016. do 2020. te Strategiju poticanja inovacija kroz koje će se oko milijarda eura ciljano usmjeriti u područja od nacionalnog interesa - zdravlje, bioekonomiju, energetiku, promet, logistiku, sigurnost, obrazovni sustav, a posebice u STEM područja.

Čelnika HGK Luku Burilovića zabrinjava podatak da Hrvatska u istraživanje i razvoj ulaže manje od prosjeka EU. U strukturi ukupnih ulaganja u istraživanje i razvoj prevladava poslovni sektor na koji otpada 0,44% BDP-a.

Galerija - Plenković sa sudionicima summita obišao advent i posjetio Umjetnički paviljon

Poslovni forum 'Inovacijama do konkurentnosti'
1 / 6
Plenković sa sudionicima summita obišao advent i posjetio Umjetnički paviljon

- Zato zajedno moramo više "uprijeti" da se u svakodnevno poslovanje implementiraju znanstveno-tehnološka rješenja te da u što većoj mjeri izvozimo proizvode visoke tehnologije i visoke dodane vrijednosti - istaknuo je. 

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat upozorio je kako nam turizam nosi 20% BDP-a, ali u njemu nema inovacija.

Ilok Kina Turistički radnici kao avatari, na virtualnom sajmu i Ilok

- Ne zavidim ministru Cappelliju na razvoju turizma, treba u njega investirati - kazao je. No turizam ne može biti prioritetna gospodarska aktivnost, već tercijarna, iza industrijske i poljoprivredne proizvodnje, ako želimo biti uz bok Sloveniji, Austriji, Švicarskoj... 

- Inovacija i uspjeh neće se dogoditi bez rizika i izlaska iz zone komfora - poručila je pak jučer hrvatskim poduzetnicima Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a. 

>> Pogledajte kako je bilo na panelu 'Pitajte Vladu'

 

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.