Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije

Popravljeni rejting donosi nastavak pada kamatnih stopa

Foto: REINHARD KRAUSE/REUTERS/PIXSELL
15.01.2018.
u 11:10

Kako će popravljanje kreditnog rejtinga utjecati na daljnje smanjivanje kamatnih stopa na domaćem bankarskom tržištu

Agencija Fitch Ratings u petak je popravila hrvatski rejting za jedan stupanj, što je prvi skok nakon 2004, očekuje se da će to isto učiniti i ostale dvije – Moody’s i Standard & Poor’s. Popravak s ocjene BB na BB+ korak je do investicijskog statusa.

Naime, kreditni status Hrvatske već se nekoliko godina nalazi “u smeću” ili, točnije, u špekulativnom razredu i bilo je potrebno penjanje za dva stupnja kako bismo vratili investicijski status. Za sada je Fitch podigao Hrvatsku za jedan stupanj, plus koji smo dobili znači da smo na najvišoj stepenici koja voda k željenom rejtingu adekvatne kreditne kvalitete. Jer, kad kreditne agencije nekoj državi poboljšavaju rejting, ukazuju da ona postaje sve manje rizičan dužnik, što je poruka kreditorima da joj mogu dodatno smanjivati kamate na dugove.

Financijaši su, s obzirom na gospodarski rast, smanjenje deficita te rekordnu turističku sezonu i međunarodno okruženje već neko vrijeme očekivali porast kreditnog rejtinga, stoga ih Fitch nije iznenadio.

Eliminiranje valutnog rizika

– Kada gledamo uvjete posljednjih zaduženja države te smanjenje pokazatelja rizičnosti, onda se može zaključiti da su međunarodna financijska tržišta i investitori već ukalkulirali poboljšanje kreditnog rejtinga Hrvatske. Ex-post reakcija najznačajnijih kreditnih agencija u odnosu na tržište je i inače učestala - pojašnjava Zdeslav Šantić, makroekonomist Splitske banke te dodaje:

Na domaćem bankarskom tržištu, ponajprije uslijed snažne konkurencije te smanjenja rizičnosti plasmana, očekujemo nastavak smanjenja kamatnih stopa. Za bržu i potpunu konvergenciju cijene zaduživanja, države i ostalih domaćih sektora, trebat će ipak osigurati provođenje strukturnih reformi i dugoročnijih pozitivnih trendova. Također, ključan utjecaj imat će i uspješnost te dinamika eliminiranja valutnog rizika u domaćem gospodarstvu, odnosno ulaska Hrvatske u eurozonu. Daljnje poboljšanje, i fundamenta i rejtinga, bit će važno osobito u trenutku kada započne stezanje monetarne politike i u eurozoni i u Hrvatskoj jer će povećanja kamatnih stopa u tom slučaju biti relativno niže.

Povijesno niske kamate

– Trend pada prinosa na državne obveznice, posebice smanjivanje premije na rizik, sugeriralo je da kretanja na financijskim tržištima već neko vrijeme reflektiraju poboljšanje makroekonomskih fundamenata što impliciralo i rast kreditnog rejtinga Hrvatske. U tom kontekstu daljnji pad premije na rizik ovisit će o zadržavanju pozitivnih trendova kada govorimo o gospodarskom rastu i fiskalnoj disciplini te dodatnom naporu po pitanju ubrzavanja strukturnih reformi – dodaje Alen Kovač, direktor Ureda za ekonomska istraživanja Erste&Steiermärkische Banka.

Iz RBA također upućuju na pozitivan utjecaj na kamatne stope, jer je i rejting, odnosno premija rizika države, jedan od činitelja njihova formiranja. Očekuju njihovu relativno nižu vrijednost. Budući da projiciraju nastavak ekspanzivne monetarne politike koja će u uvjetima stabilnosti tečaja kune u odnosu na euro podržavati visoku likvidnost i kamatne stope trebale bi ostati na povijesno niskim razinama, ističu u RBA.     

Komentara 2

DD
ddh
13:37 15.01.2018.

Super su to odradili SDP i MOST. Bez velikih strucnjaka Boze Petrova, te Bernardica i Grcica, rejting nebi porastao, barem ne po misljenju Bernardica i Petrova. A Petrov i Bernardic bi rusili Marica, jer se boje, da ce fiskalna konsolidacija financija ici i jos bolje, pa bi se moglo dogoditi, da i njihovi mediji tu i tamo sadasnjoj vladi priznaju, da rade dobro. A to ne ide. Ako i mediji priznaju ono, sto i poluslijepi vec davno vide, a to je uspjesan rad vlade i Plenkovica, onda nastaje opasnost od suizida kod Marasa i Grmoje. Jer bez podrske njihovih medija nebi SDP presao niti 10 %.

IV
Ivan0
16:36 15.01.2018.

Bravo prijatelju na ovo tvoje se neću nadigravati ali mi je drago da si im rekao sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije