Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Zdeslav Šantić: Deficit smanjiti rezanjem troškova

Reforme koje su najavljene korak su u pravom smislu, ali neće donijeti brze rezultate koji su nužni u ovom trenutku
02. veljače 2014. u 08:00 3 komentara 610 prikaza
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

1. Hoće li biti dovoljni rezovi koje smo predložili Europskoj komisiji ili ćemo dobiti nove upute?

Strukturni deficit ostat će prilično visok, a može se smanjiti provede li se fiskalna konsolidacija, primarno na rashodovnoj strani. Kad se pogleda struktura rashoda, vidi se da se ne može izbjeći rezanje mase plaća i materijalnih troškova kako bi se postigle brze uštede.

2. Mislite li da će procedura prekomjernog deficita negativno utjecati na naše gospodarstvo?

Pokazalo se da će možda najveća korist od ulaska Hrvatske u Europsku uniju biti to što više nema prostora za izbjegavanje strukturnih reformi koje su nužne da bi se sredio fiskus. Reforme koje su najavljene korak su u pravom smislu, ali neće donijeti brze rezultate koji su nužni u ovom trenutku. Javni dug teško će se vratiti na razinu od 60 posto, što je preduvjet za ulazak u eurozonu, i to zbog strukture potrošnje i negativnih demografskih okolnosti koje usporavaju rast u budućnosti.

3. Hoćemo li ipak uspješno refinancirati dug i hoće li biti moguće nabaviti 43 milijarde kuna?

Hrvatska neće imati problema s refinanciranjem, ali je činjenica da se u 2013. zadužujemo najskuplje među svim zemljama u Europi. To znači da će biti moguće zadužiti se kod kuće i na međunarodnim tržištima jedino budemo li spremni platiti visoku cijenu duga. Drugim riječima, ako smo se potkraj 2013. godine zadužili s kamatom od 6,5 posto, kamata bi u budućnosti mogla biti i veća jer će ulagači, naročito nakon pada rejtinga zemlje, tražiti veću zaradu. To ponovno znači veće troškove za kamate, a to znači i rast javnog duga i potrebu za još većim rezovima potrošnje kako bi se javni dug uravnotežio i doveo u stanje održivosti.

>> Milanović na kocku stavio i ekonomski paket za EU!

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
 • Avatar dr. Evil
  dr. Evil:

  znači ponovno stižu kradezeovci?

 • Avatar hdz1848
  hdz1848:

  Kaže Šantić, da rezanje plaća u državnim i javnim poduzećima moramo napravit čim prije. I onda bude Milanović rezo plaće. Građani budu negodovali. Onda HDZ ponovno dolazi na vlast. Milanovića budu povukli na novu funkciju u Brisel. A Hrvatska ponovno ... prikaži još!ska ponovno dolazi u ruke građevinskim levatima zbog kojih smo danas u krizi.

 • dhypote:

  Majstor očiglednog.