Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

RBA stambeni krediti uz državnu subvenciju nikad povoljniji!

RBA stambeni krediti, uz subvenciju, namijenjeni su za kupnju stana ili kuće ili za izgradnju, dovršenje, dogradnju, nadogradnju ili rekonstrukciju kuće čija cijena s PDV-om ne prelazi 1.500,00 EUR po metru kvadratnom
20. rujna 2019. u 11:59 5503 prikaza
RBA stambeni krediti
Foto: Promo

Razmišljate o kupovini svoje prve nekretnine ili gradite svoje dom? Mlađi ste od 45 godina i želite započeti svoju obiteljsku pustolovinu u vlastitim kvadratima? Nikad povoljniji RBA stambeni krediti uz državnu subvenciju su odgovor na vaše pitanje.

S redovnom fiksnom kamatnom stopom za vrijeme trajanja subvencije, te u naredne dvije godine otplate kredita od 2,30% (EKS 1,64%) za eure ili od 2,60% (EKS 1,91%) za kune, iznos RBA stambenog kredita uz državnu subvenciju može se ugovoriti do 100.000,00 EUR u kunama ili eurima.

Odaberite kredit u kunama ili eurima, s povoljnim uvjetima otplate u bilo kojoj RBA poslovnici, te birajte između obročne ili anuitetske otplate na rok do 30 godina uz besplatnu procjenu nekretnine do 30. rujna.

Svi građani, do navršene 45. godine života i s prijavljenim prebivalištem u Hrvatskoj, prilikom ugovaranja RBA stambenog kredita, ostvaruju također pravo na državnu subvenciju, kako kupovina prvih kvadrata mladim obiteljima ne bi više bio san već stvarnost.

RBA stambeni krediti, uz subvenciju, namijenjeni su za kupnju stana ili kuće ili za izgradnju, dovršenje, dogradnju, nadogradnju ili rekonstrukciju kuće čija cijena s PDV-om ne prelazi 1.500,00 EUR po metru kvadratnom. Ako je cijena nekretnine viša od navedene vrijednosti, razlika ne podliježe subvenciji.

Korisnici RBA stambenog kredita za vrijeme trajanja subvencije plaćaju određeni postotak anuiteta ili obroka, dok je drugi dio subvencioniran putem APN-a u postotku od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti grada ili općine u kojoj se nalazi nekretnina koja se kupuje ili gradi.

Trajanje subvencije stambenog kredita je pet godina, ali se može produžiti i na više godina u određenim slučajevima. Produljenje subvencije za dvije godine se odobrava ako je, primjerice, podnositelj zahtjeva ili član njegova kućanstva osoba s invaliditetom upisana u Hrvatski registar o osobama s invaliditetom, dok se subvencija može produljiti i za jednu godinu za svako dijete, ako podnositelj zahtjeva ili član njegova kućanstva ima djecu koja u trenutku zaključenja ugovora o subvencioniranju stambenog kredita nisu starija od 18 godina.

Ako se obitelj korisnika kredita tijekom trajanja subvencije poveća rođenjem ili posvojenjem djeteta, dodatno se subvencionira kredit za dvije godine po svakom živorođenom ili posvojenom djetetu, a ako se podnositelju zahtjeva ili članu njegova obiteljskog kućanstva tijekom trajanja subvencije utvrdi invaliditet najmanje 50%, također se subvencionira kredit za dvije godine.

Sve informacije možete saznati u bilo kojoj, odnosno najbližoj RBA poslovnici, pozivom na INFO telefon 072 62 62 62 ili posjetom na službene stranice Raiffeisen banke – www.rba.hr.

Reprezentativni primjer stambenog kredita uz subvenciju

Iznos kredita: 60.000,00 EUR
Redovna fiksna kamatna stopa: 2,30%
Redovna promjenjiva kamatna stopa po isteku fiksne: 2,70%
Efektivna kamatna stopa (EKS): 1,64%
Rok otplate kredita: 240 mjeseci
Broj anuiteta: 240
Mjesečni anuitet uz subvenciju RH i uz fiksnu kamatnu stopu s prvih 60 mjeseci otplate: 218,49 EUR

Mjesečni anuitet uz fiksnu kamatnu stopu od 61.-og do 84.-og mjeseca: 312,13 EUR

Mjesečni anuitet uz promjenjivu kamatnu stopu: 319,94 EUR
Kamata za razdoblje otplate kredita: 16.129,56 EUR
Interkalarna kamata: 109,64 EUR
Naknada za obradu kredita: 0,00
Ukupan iznos za plaćanje*: 71.156,60 EUR

*Izračun reprezentativnog primjera iskazan je uz pretpostavku isplate kredita 1.9. i plaćanja interkalarne kamate do 30.9.2019., standardna anuitetska otplata. Mjesečni anuitet za prvih 5 godina otplate umanjen je za iznos subvencije RH.

Za kredite u EUR redovna promjenjiva kamatna stopa po isteku fiksne kamatne stope utvrđena je kao zbroj fiksnog dijela u visini od 2,87% i 12 mjesečnog EURIBOR-a utvrđenog na dan 14.6.2019. u visini od -0,17%.

*U ukupan iznos za plaćanje i EKS uključeni su prosječan iznos troška godišnje premije za policu osiguranja imovine u visini 198,00 HRK, postotak subvencije od 30% i trajanje subvencije 60 mjeseci. Trošak procjene snosi Banka.

Jarun unatoč zabrani ulaska pun rekreativaca
UNATOČ PORUCI #OSTANIDOMA
FOTO Ovako je danas izgledao Jarun
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica