Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Fitch poboljšao izglede za kreditni rejting Hrvatske na pozitivne

Prošle je godine udio javnog duga u BDP-u pao za 2,7 postotnih bodova, na 77,5 posto, a Fitch procjenjuje da će do kraja 2019. taj udio pasti na 71 posto
06. srpnja 2018. u 22:45 11 komentara 718 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Agencija Fitch u petak je zadržala hrvatski kreditni rejting na 'BB+', ali je povećala izglede sa stabilnih na pozitivne, pri čemu procjenjuje da će Hrvatska i ove godine zabilježiti proračunski višak, pad udjela javnog duga u BDP-u te stabilan rast gospodarstva.

navijači PONOS UMJESTO PESIMIZMA Nogomet Hrvatima vraća optimizam: Dosta nam je Agrokora, iseljavanja...

Fitch predviđa da će proračunski višak u 2018. godini dosegnuti 0,4 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), nakon viška od 0,8 posto u 2017. godini. 

U toj agenciji očekuju da će kombinacija primarnog proračunskog viška, koji procjenjuje na 2,9 posto BDP-a u ovoj godini, niske kamatne stope i zdrav rast gospodarstva pridonijeti nastavku značajnog smanjenja javnog duga.

Ivan Lovrinović Ivan Lovrinović: Hrvatska ulaskom u EU nije postigla nikakve značajnije ekonomske koristi

Prošle je godine udio javnog duga u BDP-u pao za 2,7 postotnih bodova, na 77,5 posto, a Fitch procjenjuje da će do kraja 2019. taj udio pasti na 71 posto.

U priopćenju se između ostaloga navodi da su se hrvatsko gospodarstvo i bankarski sektor pokazali otpornima na financijske probleme u Agrokoru, najvećoj hrvatskoj kompaniji, koja je stavljena pod izvanrednu upravu u travnju 2017. premda još ostaju rizici od pritiska na dolje.

građani Eurostat o standardu građana EU Siromašniji od Hrvata samo Bugari, Rumunji bogatiji i od Mađara

Sporazum o restrukturiranju Agrokorova duga odobrilo je otprilike 80 posto vjerovnika, navodi agencija. Bankarski profiti pogođeni su rezervacijama zbog izloženosti Agrokoru, no sektor je ostao profitabilan. Udio loših kredita pao je na 11,4 posto krajem ožujka, s vrhunca od 17,3 posto krajem 2017. zahvaljujući gospodarskom oporavku i prodaji loših kredita, navodi Fitch.

Agencija u 2018. procjenjuje stopu rasta hrvatskog gospodarstva od 2,6 posto, a u 2019. od 2,5 posto, zahvaljujući snažnom turizmu, rastu realnih plaća, smanjenju poreza, popustljivoj monetarnoj politici i povećanom izvršenju EU projekta.

Ministar turizma Gari Capelli Turizam raste Prihodi od turizma u prvom tromjesečju veći 14 posto

Fitch je još u siječnju ove godine podigao rejting Hrvatske s 'BB' na 'BB+', uz stabilne izglede, zahvaljujući, kako je poručio, stabilnom rastu gospodarstva, snažnoj turističkoj sezoni i poboljšanju javnih financija. To je bilo prvo povećanje kreditnog rejtinga Hrvatske od 2004. godine.

Od tri vodeće svjetske rejting agencije, sada Fitch i S&P drže hrvatski rejting jedan stupanj ispod investicijske razine, a Moody's dva stupnja ispod. Pritom Fitch sada drži izglede pozitivnima, a druge dvije agencije stabilnima

Dijelovi motora
SRCE AUTOMOBILA
Dijelovi motora i zašto ih je bitno poznavati

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar prahrvat
  prahrvat:

  ovaj radi dobar posao s parama. još treba privući investicije i napraviti irsku u hrvatskoj. idite van i učite od iraca, estonaca, finaca

 • miso:

  Tako se mažu oči svjeta. Proriče se i pokušava odrediti budućnost. ... Zašto ih itko sluša? ... Jer i njima to odgovara. Guraju nas sve više k dnu i ubiri koji dodatni poen za sebe! ...

 • Avatar kamocemo___.....
  kamocemo___.....:

  .Jeste li primjetili da se u nas rvata pojavio potpuno novi, dosad u svijetu neviden fenomen. Ja bih nazvao, onako amaterski: akceleracija gluposti. Naime, ako u našem medijskom prostoru na neki nacin izmjerimo protok gluposti primjetit cemo kako ta rijeka ... prikaži još!ka fekalija tece sve brže i brže, sve dok se ne izlije iz korita i poplavi sve do cega stigne........ A to se, cini mi se upravo dogada. Kako znam?............ Pa, nije neka mudrost, oni koje bi za mudrace trebali držati ni manje ni više nego prednjace, kako po kvaliteti tako i po kvantiteti umnih necisti.