Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Putem e-dražbe u prvom kvartalu prodano 475 nekretnina i pokretnina

Prema Fininoj statistici, od početka siječnja do kraja ožujka održane su ukupno 1.626 elektroničke javne dražbe, u kojima se prodavalo 1.568 nekretnina i pokretnina.
06. svibnja 2020. u 07:49 1 komentara 802 prikaza
Sl. Brod: U izlogu robne kuće Vesna stoji oglas za prodaju i kontakt telefon
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Putem sustava e-dražbe u prvom je kvartalu ove godine prodano 475 nekretnina i pokretnina, a od početka 2015. do kraja ožujka 2020. prodano ih je 4.043, podaci su Financijske agencije (Fina).

Stečaj Fiolića: Prodaja nekretnina odgođena zbog koronakrize

Fina od 1. siječnja 2015. godine, u skladu s odredbama Ovršnog te poslije i Stečajnog zakona, a na temelju zahtjeva za prodaju koji joj dostavlja nadležno tijelo (sud, javni bilježnik, porezna i druga tijela), provodi prodaju nekretnina i pokretnina u ovršnim i stečajnim postupcima te u postupcima osiguranja. 

Prema Fininoj statistici, od početka siječnja do kraja ožujka održane su ukupno 1.626 elektroničke javne dražbe, u kojima se prodavalo 1.568 nekretnina i pokretnina. Za većinu tih nekretnina i pokretnina (automobila, kamiona, strojeva i sl.), točnije njih 1.902, nije bilo zainteresiranih kupaca, a njih 476 je prodano putem e-dražbe. 

U ovršnom je postupku u prvom tromjesečju ove godine prodano 257 nekretnina i pokretnina, većina njih, 134, u drugoj dražbi, dok su na prvoj dražbi prodana 122 predmeta, a jedan na četvrtoj elektroničkoj javnoj dražbi. 

policija RASKRINKAN Slavonac htio izbjeći ovrhu od pola milijuna kuna pa darovao nekretnine drugima

U stečajnom je postupku putem e-dražbe u prva tri mjeseca ove godine prodano 219 nekretnina i pokretnina, pri čemu ih je najviše prodano u prvoj (96) i trećoj dražbi (57), dok je u drugom krugu prodano 40, a u četvrtom 26 pedmeta. 

Niti jedan predmet nije prodan u postupku osiguranja, pokazuju podaci Fine. 

Inače, tijekom prva tri mjeseca ove godine Fina je objavila 2.566 pismena (poziva, obavijesti, zahtjeva i slično) u postupcima e-dražbe, a u Očevidnik nekretnina i pokretnina koje se prodaju u ovršnom postupku upisano je 1.088 predmeta. 

javna dražba | Autor : Davor Višnjić/PIXSELL Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Od 2015. na e-dražbama prodane 4.043 nekretnine i pokretnine

Od početka 2015. do kraja ožujka ove godine u Očevidniku je upisano 8.948 nekretnina i pokretnina, a u postupcima njihove prodaje je u aplikaciji javna objava objavljeno ukupno 2.583 pismena. 

Za prodaju nekretnina i pokretnina u navedenom su razdoblju održane ukupno 16.480 dražbi (riječ je o svim krugovima dražbi), a prodavalo se 8.948 predmeta. 

Putem e-dražbi od 2015. do kraja ožujka ove godine je prodano 4.043 ponuđenih nekretnina i pokretnina, dok za 4.905 predmeta nije bilo interesa.

Fina DOBRA VIJEST Zastoj ovrhe na novčanim sredstvima - mjera pomoći fizičkim osobama uslijed pojave epidemije bolesti COVID-19

U ovršnim postupcima na prvoj je dražbi prodano 935 nekretnina i pokretnina, u drugom krugu prodane su 948, a u trećem i četvrtom krugu e-dražbe po dva predmeta. 

U stečajnom postupku najviše je nekretnina i pokretnina prodano u prvom krugu dražbe, njih 691, potom u trećem 651, u drugom 550 te u četvrtom krugu 316 nekretnina ili pokretnina. 

U postupcima osiguranja prodane su tri nekretnine i pokretnine, i to dvije u prvom krugu dražbe, a jedna u drugom. 

Inače, iz Fine su 24. ožujka izvijestili da se odgađaju sve elektroničke javne dražbe, osim elektroničkih javnih dražbi u kojima je nadmetanje u tijeku i to temeljem obavijesti Ministarstva pravosuđa od 23. ožujka te preporuka od 13. i 17. ožujka koje su donesene nastavno na mjere Vlade za prevenciju i suzbijanje epidemije koronavirusom.

Zastupnici u Saboru glasali i ručno i elektroničkim putem te iz nekoliko prostorija Hrvatski sabor Zastupnici jednoglasno glasali za zastoj ovrha na novčanim sredstvima fizičkih osoba

Elektroničke javne dražbe u kojima je nadmetanje započelo najkasnije s danom 24. ožujka, kako su naveli iz Fine, završit će se sukladno objavljenom pozivu na sudjelovanje u elektroničkoj javnoj dražbi.

Iz Fine su također tada objavili da se svi objavljeni pozivi na uplatu predujma za pokriće troškova prodaje i pozivi na sudjelovanje u elektroničkoj javnoj dražbi stavljaju  izvan snage te će se po prestanku navedenih okolnosti ponovno objaviti pod istim uvjetima prodaje. Također, naveli su i kako će sve jamčevine koje su uplaćene do 24. ožujka bit će automatski preknjižene na novu elektroničku javnu dražbu po prestanku izvanrednih okolnosti.

Naknadno su iz Fine, 2. travnja izvijestili da svi korisnici servisa e-Dražba koji su uplatili jamčevine radi sudjelovanja u elektroničkim dražbama koje su odgođene zbog epidemije koronavirusa, mogu dobiti povrat jamčevine. Sve jamčevine pak za koje uplatitelj nije zatražio povrat bit će automatski preknjižene na novu elektroničku javnu dražbu po prestanku izvanrednih okolnosti.

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
Znanjem do financijskog oporavka
NOVI POČETAK
Uz prave savjete riješite se financijskih problema i pripremite se za svježi start
  • Avatar SandraEE79
    SandraEE79:

    w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b