Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODACI DZS-a

Prosječna plaća za ožujak 7.138 kn, no polovica zaposlenih ima plaću manju od 6.000 kn

Hrvatske kune
Dubravka Petric/PIXSELL
20.05.2021.
u 12:23

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za ožujak ove godine iznosila je 6.000 kuna, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa

Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 7.138 kuna, što je na godišnjoj razini nominalno više za 6,3 posto, a realno za pet posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u četvrtak.

U odnosu na veljaču ove godine prosječna isplaćena neto plaća nominalno je bila viša za 1,4 posto, a realno za 0,3 posto.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za ožujak isplaćena je u informacijskoj uslužnoj djelatnosti, u iznosu od 13.237 kuna, dok je najniža plaća isplaćena u proizvodnji odjeće, u iznosu od 4.387 kuna.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za ožujak ove godine iznosila je 6.000 kuna, što znači da je polovina zaposlenih imala manju, a polovina veću plaću od tog iznosa.

Prosječna mjesečna bruto plaća za ožujak je iznosila 9.601 kunu, što je nominalno 1,4 posto više nego u veljači, a realno 0,3 posto više. Na godišnjoj razini, prema ožujku 2020., prosječna je bruto plaća bila nominalno viša za 4,6 posto, a realno za 3,4 posto.

Podaci DZS-a pokazuju i da je prosječna mjesečna neto plaća po satu isplaćena za ožujak iznosila 38,48 kuna, a bruto 51,75 kuna.

U ožujku je prosječna neto satnica bila za 11,4 posto niža nego u mjesecu ranije, dok je na godišnjoj razini porasla za dva posto.

Bruto satnica je, pak, bila 11,4 posto niža na mjesečnoj, a 0,3 posto viša na godišnjoj razini.

U ožujku su bila prosječno 182 plaćena sata, što je za 14,5 posto više nego u veljači. Najveći broj plaćenih sati bio je u vodenom prijevozu (191), a najmanji broj plaćenih sati bio je u djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja (167).

Iz DZS-a napominju da se od siječnja ove godine prosječne mjesečne neto i bruto plaće po zaposlenome izračunavaju dijeljenjem ukupnih isplata brojem zaposlenih preračunanih na ekvivalent punoga radnoga vremena.

Podaci o mjesečnoj neto i bruto plaći iskazuju se prema načelu obavljenih isplata u tekućemu za prethodni mjesec, što odgovara dinamici isplata u najvećem broju pravnih osoba te se i prosjek plaće odnosi na mjesec za koji je isplata primljena, što, pak, ne vrijedi za isplaćene neoporezive primitke (kao što su npr. nagrade za radne rezultate, prigodne nagrade, troškovi prehrane, smještaja, vrtića, itd.).

Po podacima DZS-a, prosječni neoporezivi primici iskazani po broju primatelja u ožujku ove godine su iznosili 640 kuna.

Prosječan neoporezivi primitak iskazan po broju svih zaposlenih koji su primili redovitu plaću u ožujku je, pak, iznosio šest kuna.

VIDEO Profil zaposlenih u Hrvatskoj: Prosječna plaća u 2020. bila je 6763 kn, a 7% zaposlenih ima samo osnovno ili niže obrazovanje!

Komentara 2

Avatar horuk
horuk
22:41 20.05.2021.

To se zove statistika. Prosjecno 7100 kn znaci da ima mnogo onih koji zarade manje i da ima mnogo onih koji zarade vise. To vazi za sve zemlje svijeta. Usput u Njemackoj je prosjecna netto placa oko 12.000 kn. Sa tim da je najam stana 3x skuplji a i vise. Ali pazi ovo, i u Njemackoj ima onih koji zaradjuju 20-30% manje od prosjeka. Nepravda zar ne 😄😄😄

PV
prcko.vitamincic
13:45 20.05.2021.

Ja i Bill Gates imamo u prosjeku milijunsku plaću. Blago meni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije