Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podaci za lipanj

Hrvatska među zemljama s najvećim rastom industrijske proizvodnje u EU

15.03.2017., Karlovac - U drvnoj industriji  bivseg pogona DIP-a koji je u stecaju ponovno je pokrenuta proizvodnja. Trenutno je zaposleno 50-tak radnika.  Zeljko Ratkovic direktor i vlasnik tvrtke Pleksus najavljuje nova zaposljavanja i sirenje proizvodn
14.08.2017.
u 13:43

Među zemljama EU najveći je skok proizvodnje prema raspoloživim podacima Eurostata zabilježila Estonija...

Hrvatska se u lipnju svrstala među zemlje Europske unije s najvećim rastom industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini dok je na razini Unije proizvodnja pala najsnažnije od kraja prošle godine, izvijestio je u ponedjeljak europski statistički ured.

Među zemljama Europske unije čijim je sezonski prilagođenim podacima EUROSTAT raspolagao najveći je rast industrijske proizvodnje u lipnju na mjesečnoj razini zabilježio Luxembourg, za 3,4 posto.

Slijede Hrvatska, Estonija i Nizozemska s rastom proizvodnje za po 1,2 posto. Pritom je u Hrvatskoj rast bio upola slabiji nego u prethodnom mjesecu.

Najviše se prema raspoloživim podacima Eurostata u lipnju na mjesečnoj razini smanjila proizvodnja u Irskoj, za 7,5 posto, te u Češkoj, za 3,8 posto, i na Malti, za 3,2 posto.

Na razini EU sezonski prilagođena proizvodnja smanjena je u lipnju najsnažnije od kraja prošle godine, za 0,5 posto. U svibnju poskočila je 1,2 posto, izračunali su u Eurostatu.

U eurozoni proizvodnja je potonula 0,6 posto, također najsnažnije od prosinca 2016. godine. U svibnju uvećana je 1,2 posto.

Kočnica je na oba područja bio sektor kapitalnih dobara s padom proizvodnje za 1,5 posto u EU, te za 1,9 posto u eurozoni.

Rast je bilježio samo energetski sektor, u kojem je proizvodnja u EU poskočila za 1,4 posto, te za 1,9 posto u eurozoni.

Različiti trendovi i na godišnjoj razini

Na godišnjoj je razini industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u lipnju uvećana 4,0 posto na godišnjoj razini, nakon 3,3-postotnog skoka u prethodnom mjesecu.

Među zemljama EU najveći je skok proizvodnje prema raspoloživim podacima Eurostata zabilježila Estonija, za 14,5 posto, te u Rumunjska, za 11,5 posto, i Švedska, za 8,9 posto.

Pad proizvodnje bilježile su Irska, za 8,1 posto, i Malta, za 1,3 posto.

Na razini EU proizvodnja je pak u lipnju porasla znatno slabije nego u prethodnom mjesecu, za 2,9 posto, nakon 3,9-postotnog svibanjskoj rasta.

U eurozoni je proizvodnja na godišnjoj razini u lipnju uvećana 2,6 posto, nakon također 3,9-postotnog rasta u svibnju.

Najviše je pritom u EU poskočila proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, za 4,2 posto, dok je u eurozoni najveći skok proizvodnje na godišnjoj razini bilježio energetski sektor, za 5,1 posto.

Najslabije je pak porasla proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara, za 1,5 posto u EU, te za 0,6 posto u eurozoni, izračunali su u europskom statističkom uredu.

Komentara 19

DU
Deleted user
14:31 14.08.2017.

hrvatska ekonomija je tipicna uvozna ekonomija uvozimo sve i svasta rijetko proizvedemo nesto da bi podmirili svoje osnovne potrebe zamislite uvozimo jajca mlijeko meso vino voce povrce evo na klupcici mi je brus za nozeve uvoz iz slovenije. ......

BU
Budak
14:36 14.08.2017.

Da, ali zato sto je statistika varljiva komponenta. To moze u konacnici znaciti da je Koncar proizveo 2 hladnjaka i 1 generator vise. Pod crtom je taj "rast" pre malo. Treba tu puno vise napora!

SS
S.Savić
14:35 14.08.2017.

Uvijek će biti bolje pod vodstvom onih koji ozbiljno shvaćaju svoj posao i ne smatraju Hrvatsku kao slučajnom republikom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije