Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SINJ

'Kad već nema radnih mjesta, dobra je i vojska'

Sinj - Svečano otvorenje vojarne 126 brigade HV-a
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
09.08.2017.
u 12:01

Sinj će imati koristi od novootvorene vojarne na temelju poreza i prireza, ali i zbog činjenice da će u vojarni raditi 10-tak civila.

Sinj je ovih dana ponovno postao vojni grad. U jednoj od dvije vojarne u gradu, nakon devetogodišnjeg izbivanja, u sklopu projekta povratka vojske u četiri hrvatska grada - Sinj, Ploče, Varaždin i Vukovar - smještena je jedna vojna postrojba. Sinjani povratak vojske u svoj grad bezuvjetno pozdravljaju, što ne treba čuditi ako imamo na umu bogatu vojnu tradiciju Sinja i Cetinske krajine, piše Deutsche Welle.

Razdoblje od 2008. godine, kada su sinjsku vojarnu Kula nakon zatvaranja središta za obuku napustili posljednji vojnici, pa sve do konca srpnja ove godine, jedino je u posljednja tri stoljeća u kojem je Sinj ostao bez aktivne vojne postrojbe. No postoji još jedan važan razlog zbog kojeg se Sinjani danas vesele povratku vojske. Taj razlog možda ponajbolje dočarava jedan komentar koji smo ovih dana čuli na sinjskim ulicama: "Kad već nema novih radnih mjesta, dobra je i vojska."

U Sinju su u posljednja dva desetljeća propala doslovce sva veća poduzeća i nekoć vitalno industrijsko središte cijele Dalmatinske zagore, koje je zapošljavalo na tisuće radnika, postao je siromašan grad s vojskom nezaposlenih.

Sinj će imati koristi od novootvorene vojarne na temelju poreza i prireza, ali i zbog činjenice da će u vojarni raditi 10-tak civila, te da će vojnici, časnici i dočasnici, koji će boraviti u vojarni, živjeti u gradu i svoje plaće trošiti u Sinju. 

- Sinj i Cetinska krajina imaju puno vojnika koji su dosad putovali u Knin, Benkovac i druge gradove, a na području Dalmacije samo za prijevoz vojnika godišnje se trošilo 40 milijuna kuna. Sada će ti vojnici živjeti i trošiti u svom gradu, što je dobro - ocjenjuje Miro Bulj za Deutsche Welle.

Sinj - Svečano otvorenje vojarne 126 brigade HV-a
1/21

Komentara 6

DU
Deleted user
13:15 09.08.2017.

Miro Bulj!!!!!!!ha,ha,ha kad se taj klaun bavi politikom tada može svatko.Uostalom politika i traži takve kao Bulj.

Avatar tituš
tituš
13:40 09.08.2017.

Miro, što će sad trošiti u Sinju, to će manjkati u Benkovcu, Kninu i kamo su već putovali! Kad je u pitanju vlastiti interes onda to može proć, a ako to nije, odmah se javljaš u zaštitu "nacijonalnih interesa" ..

DU
Deleted user
12:09 09.08.2017.

dok vidite hrvatskog vojnika bilo gdje to je znak da je hrvatska drzava slobodna nema vise okupacije od strane vojnika opancara...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije