Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDRUGA FRANAK

Procjena je da su potrošače leasing društva oštetila i za pet milijardi kuna

Ilustracija stambeni kredit
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/2
21.05.2021.
u 16:10

Prekršitelji su UniCredit Leasing, BKS – leasing Croatia, Erste&Steiermaerkische S-Leasing, Impuls Leasing, Mercedes Benz Leasing Hrvatska, HETA Asset Resolution Hrvatska, OTP Leasing i PBZ-LEASING; posrijedi je više od 50.000 ugovora

Ovih dana na kućne adrese korisnika leasinga stižu obavijesti iz Hanfe da je UniCredit Leasing Croatia kršio svoje ugovorne obveze te je zaračunavao marže koje su veće od ugovorenih. Tim je povodom Udruga Franak upozorila korisnike leasinga s valutnom klauzulom CHF da mogu tužiti leasing društva i zbog nepoštene valutne klauzule CHF, jer nema nikakve razlike između valutne klauzule CHF ugovorene s bankom ili s leasing društvom. 

- Ipak, u takvom slučaju još ne postoji sudska praksa pa je potreban dodatni odvjetnički napor za utvrđenje tužbenog zahtjeva – istaknuli su u priopćenju u kojem su podsjetili na nedavne rezultate nadzora u kojima je Hanfa utvrdila da je osam od devet leasing kršilo ugovore i oštetilo klijente. 

Osim UniCredit Leasinga, to su i BKS – leasing Croatia, Erste&Steiermaerkische S-Leasing, Impuls Leasing, Mercedes Benz Leasing Hrvatska, HETA Asset Resolution Hrvatska, OTP Leasing i PBZ-LEASING. Posrijedi je više od 50.000 ugovora

UF je 27. travnja otvorenim pismom pozvao Vladu, HNB, sve klubove zastupnika u Hrvatskome saboru i DORH da učine sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se uklonile pronađene nepravilnosti i kako bi se opljačkani novac vratio korisnicima leasinga, a ponovo su se referirali i na nekoliko stotina tisuća korisnika kredita kojima su banke nezakonito uzele više milijardi kuna. Ističu da nisu dobili nikakvu povratnu informaciju ni od jedne od institucija. 

S obzirom da je regulator utvrdio nepravilnosti u leasing društvima unazad 12 godina, veliki dio potraživanja koja se procjenjuju i na pet milijardi kuna već je u zastari, ne utvrdi li se da su ništetni dijelovi ugovora ili cijeli ugovori o leasingu. 
 

VIDEO Zoran Mamić priveden u Međugorju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije